HAARLEM – Op vrijdag 4 januari om 13:00 uur wordt de circusvoorstelling van Kerstcircus Haarlem toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden. Deze mensen krijgen de kans om een voorstelling helemaal te beleven. Gespecialiseerde blindentolken van de stichting “Komt het Zien” vertellen wat er te zien is. Speciaal als kerstcadeau brengt Circusweb en Komt het Zien een cadeautje, korting voor deze bijzondere voorstelling. 

Reguliere bezoekers merken er pas iets van als ze goed in het rond kijken. Er zullen mensen in het publiek zitten die een koptelefoon dragen, of die een blindengeleidehond bij zich hebben. En wilt u de voorstelling dubbel meemaken, vraag dan op deze dag of er voor u ook nog een koptelefoon over is. 

Komt het zien

Mensen die nog nooit hebben gehoord van de Stichting Komt het Zien kijken vreemd op bij het idee dat blinde mensen een circusvoorstelling bezoeken en het helemaal kunnen beleven. Sinds 2014 is het voor blinden mogelijk om dit soort voorstellingen in Nederland te bezoeken en dit ook helemaal mee te beleven. Dit kan dankzij een audiobeschrijving door gespecialiseerde vertellers. Blinden krijgen een koptelefoon op en kunnen zo de voorstelling veel beter voorstellen.

Voelen aan de artiesten

Voorafgaand aan een voorstelling is er een voelplein. Daar kunnen blinden en slechtzienden voelen aan de artiesten, de kostuums en de materialen die gebruikt worden. Zo kunnen de mensen zich veel beter voorstellen hoe de voorstelling er precies uit komt  te zien. De rest horen ze tijdens de voorstelling door de koptelefoon. Razend knap hoe de tolken de blinden en slechtzienden laten meegenieten. 

 

Een hele nieuwe wereld open

Kerstcircus Haarlem is bijzonder blij en trots dat deze speciale voorstelling mogelijk wordt gemaakt. Arlette Hanson van Komt het Zien voorspelt nu al dat deze voorstelling heel veel blinden en slechtzienden zal verrassen. Zij is achter de schermen al heel druk bezig met de audiodescriptie en is onder de indruk van deze voorstelling. “Hier worden blinden en slechtzienden heel blij van”, zo vertelde ze ons. 
Stichting Komt het Zien realiseert deze bijzondere voorstelling. Deze stichting maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk dat zij nog beter in de “gewone” maatschappij kunnen integreren. Voor deze mensen gaat een hele nieuwe wereld open, de wereld van het meemaken van theater- en circusvoorstellingen. Belangstellenden voor deze voorstelling kunnen tickets online kopen. Het is belangrijk om je daarna aan te melden via contact@kerstcircus-haarlem.nl Er is voor ongeveer 135 deelnemers een koptelefoon aanwezig. Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een speciale bijdrage van de gemeente Haarlem. Meer informatie en andere nieuwtjes op