28 maart t/m 1 april 2019

Aan het begin van het jaar lijkt het nog zo ver weg, maar heel snel is het alweer eind maart. We gaan op circusreis, vijf dagen lang!

Heel vroeg (de eerste deelnemers moeten al voor 6 uur op) om 07.00 uur ‘s morgens vertrekt de bus vanuit Zaandam, om vervolgens in Duivendrecht, Utrecht en Eindhoven 59 circusvrienden op te pikken.

We gaan op weg naar Circus Krone in Munchen. Omdat wij ’s ochtends oponthoud hebben blijft het spannend of we de voorstelling wel zullen halen, maar het lukt!  Het Krone-orkest o.l.v. Oleksandr Krasyun begint te spelen en meteen ontvouwt zich voor je een sprookje!  We zien kamelen, clowns, Rola-Rola-balans, de olifant, paarden, een schitterend ballet en……. Motor-acrobatiek op de hoge draad! Adembenemend! Twee meisjes balanceren bovendien op een tenthoge fiberstok! Je durft bijna niet te kijken…..

In het tweede gedeelte van het programma treden Menno & Emily van Dyke uit Nederland op met hun Juggling Tango. Zij zijn de sterren van de avond: het publiek is razend enthousiast en zij krijgen minutenlang een staande ovatie!

De volgende dag vervolgen we onze reis richting Rapperswill. Eerst bezoeken we het winterkwartier, de wasserij, waar we Franco Knie tegenkomen) en de Knie Zoo om vervolgens naar de voorstelling te gaan van het 100-jarig circus Knie. We hebben royaal de tijd om rond te kijken en zitten vervolgens op prima plaatsen in de tent. De voorstelling is fenomenaal! Tjonge, tjonge, wat een circus en alles tip-top in orde. De clowns (twee Zwitserse cabaretiers) spreken helaas Zwitsers dialect en niemand van ons, die dat verstaat maar dat mag de pret niet drukken!

Op zaterdag ochtend vertrekken we naar Schafhausen, zien repetities van circus Knie en reizen verder naar Interlaken waar we gastvrij ontvangen worden door Circus Harlekin. Buiten stoaan drankjes en hapjes voor ons klaar! De voorstelling is natuurlijk veel kleinschaliger dan bij Knie, maar komt recht uit het hart! Onze harten smelten….

En dan is het alweer zondag: de laatste circusdag. We zijn al om tien uur ’s morgens aanwezig in Einsiedeln bij Circus Stey. Ook daar wacht ons weer een warme ontvangst.  Circus Stey is een Zwitsers traditioneel familiecircus, dat meer dan 30 jaar geleid wordt door Irene en Rolf Stey. Irene is de motor en Rolf de technicus. Samen zijn zij de ziel van het circus! Zij zijn het eerste circus dat artiestengroepen haalt uit China, Mongolië, Rusland en Cuba, om ze aan het Zwitserse publiek te presenteren! Korte tijd geleden gaven ze het stokje over aan zoon Martin.

De voorstelling is ook hier zeer de moeite waard! Alles keurig verzorgd en Martin en zijn echtgenote Mia met hun twee schattige kinderen, stelen de harten van de toeschouwers…….

Na de voorstelling heeft Henk v.d. Berg nog een verrassing voor ons: we bezoeken het winterkwartier van circus Nock. Nock reist dit jaar niet en alles, maar dan ook echt alles wordt tot in de puntjes in orde gemaakt!

En zo komen we weer aan bij de laatste dag: de thuisreis! Veel gezien, ook veel dingen waar je normaal niet komt! We bedanken de jubileum-commissie en speciaal Henk v.d. Berg voor de organisatie van deze mooie reis! ‘t Was onvergetelijk!!!

Tekst: Kitty Cuijpers-Custers

Foto’s: © Jacques Carre