RIJEN – Ilonka Karoly (84) is vrijdag 18 maart overleden. De dochter van Marie van Bever en Emile Karoly van het beroemde Nederlandse circus Van Bever werd al jong beroemd als ballerina te paard en hogeschoolrijdster.

 

Op 17-jarige leeftijd was zij al te zien bij het Amerikaanse Ringling Bros and Barnum & Bailey circus waar zij met haar moeder verbleef.  Daarna was zij weer te zijn bij Circus Van Bever waar in 1959 de laatste voorstelling werd gegeven.
Na het einde van Circus van Bever heeft Ilonka Karoly enkele jaren in Zuid-Afrika gewerkt en later in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en België. In Nederland tenslotte bij het circus van Toni Boltini waarna Ilonka Karoly het circusleven vaarwel zegde. In Zuid-Afrika had zij de Hongaarse circusartiest Feri Baliga (1937-2002) leren kennen. Zij trouwden en uit dat huwelijk zijn twee zoons geboren, Feri jr. en Marco. Het echtpaar Feri Baliga en Ilonka Karoly trainde nog vele jaren paarden, die werden geleverd aan landen over de hele wereld zoals Amerika, Mexico, Frankrijk, Rusland, enz. en aan bekende circussen zoals Krone en Sarrasani.

Stoppen met optreden
Op zoek naar wat meer informatie kwam de redactie het volgende tegen uit historie Sliedrecht. Hierin stond de reden vermeld waarom zij ophield met haar optredens bij Toni Boltini.
Omdat de meeste circussen in Europa z.g. “eendags-plaatsen” gingen bereizen had men geen tijd om een goede “piste” te maken. Een goede piste wil zeggen dat de bodem bestaat uit een mengsel van leem en zaagsel. Dit moet goed gemengd worden, aangestampt en vlak zijn en iets oplopend naar de pisterand. Alleen op zo’n ondergrond kunnen de paarden goed lopen. Tegenwoordig ziet men veel dat er een beetje zaagsel of houtkruIlen gestrooid worden (omdat dit nu eenmaal hoort), maar hierop glijden de paarden gemakkelijk uit. Ze voelen dat ook aan en worden daardoor onzeker en zijn bang om te vallen met alle gevolgen vandien. Ze kunnen hun werk dus niet goed doen. Ook bij Boltini voldeed de piste niet. Ilonka had daarover al verschillende keren opmerkingen gemaakt. Ze was bang dat haar paarden zouden vallen en een been zouden breken. Zoals
men weet kan dit bij een paard nog maar zelden goed genezen, zodat het dier in de
meeste gevallen afgemaakt moet worden. Daarvoor hield Ilonka te veel van haar
paarden om dat risico te lopen. Dus besloot ze te stoppen met het circuswerk.

Humane dressuurkunst
Met haar man Ferry is ze begonnen voor anderen paarden te dresseren en rijlessen te
geven. Vooral in het dresseren van het Friese paard zijn ze gespecialiseerd. Hun
humane dressuurkunst wordt wijd en zijd gewaardeerd. Ze hebben paarden afgeleverd in o.a. Amerika (Caroline Williams), Mexico, Frankrijk, Rusland, enz.
Nu nog lopen in vele grote circussen, zoals Krone, Sarrasani paarden die gedresseerd
zijn door Ferry en Ilonka Baliga-Karoly!