Het gaat goed met de circuswereld!

foto: pr Renz International, rijen voor de circuskassa in Landgraaf terwijl de online verkoop er ook nog is. 

Tot twee keer toe zal Circusweb misverstanden uit de weg ruimen. Onder welke steen leven de meeste journalisten in Nederland? Circusweb zal wat hardnekkige aannames ontzenuwen, met als subtitel: onder welke steen heb jij geleefd?

De meeste journalisten denken nog steeds dat het slecht gaat met de Nederlandse circussen, ook denken ze dat dit alles te maken heeft met het verbod op wilde circusdieren, dat overigens in 2021 is herroepen. Het mag weer zelfs, al staan circussen daar niet om te springen door diverse redenen.

Rampjaar 2015
Het jaar 2015 blijft in de circuswereld wel erg lang na-echoën. Een gedenkwaardig jaar waarbij circus nogal in de belangstelling van de pers stond. Deels komt het door een in beslag name van Circus Herman Renz op een ongelukkig moment, had de belastingen gewacht tot de dag na de kerstcircussen, dan hadden ze gewoon de hele betalingsachterstand kunnen innen. Ook was het een rampjaar deels doordat in het regeerakkoord van 2012 was besloten dat in 2015 wilde dieren werden verboden. Dit leidde tot heel veel krantenartikelen over die slechts 17 circusdieren die in Nederland optraden.

Na-echoën van slecht circusnieuws
Het wilde dierenverbod trof in totaal vier Duitse circussen van de in totaal 20 circussen die jaarlijks in Nederland rondreizen. De olifanten werden niet “gered” maar kwamen terecht in andere circussen waar olifanten nog wel mogen optreden. De combinatie Renz International/Belly Wien beproefde het geluk in Ierland, maar stuitte daar op felle tegenstand van dierenactivisten. In 2016 werden ze weer teruggehaald door weldoeners naar het vasteland na een ramp toer op het Ierse eiland.

Circussen tijdens coronacrisis
Natuurlijk hebben de circussen wereldwijd last gehad van de coronacrisis, maar waar niet. Veel circusmedewerkers vonden tijdelijk ander emplooi, zij bestuurden vrachtwagens, artiesten vond je op de buitenterreinen van verzorgingshuizen waar ze het publiek dat veilig achter de ramen zat konden vermaken. De wereld stond even stil, maar in welke branche was dat niet zo. De meeste circusmensen zijn over het algemeen geen klagers, die pakken gewoon aan, ware survivers zitten ertussen. Circussen met veel dieren hadden het een stuk moeilijker, want dieren zijn dan opeens flinke kostenposten. Dankzij goedgevigheid van veel omwonenden werden ook deze circussen door de moeilijke tijd gesleept.

Gaat het goed met de rondreizende circussen?
Op dit moment zijn er weer ongeveer 20 circusorganisaties actief. Sommigen reizen rond van maart tot en met oktober, sommigen reizen een deel van het jaar. Allereerst de circussen die het hele seizoen rondreizen. Dat zijn Circus Saurus, Barani, Bolalou, Bossle, Combinatie Renz Berlin/Circus Olympia, Renz International, Harlekino, Magic Circus, Circus in de Zorg en Magical World of Circus. Vanaf september is dat Circus Hollandia en we verwachten dat  Freiwald binnenkort ook wel uit de winterslaap komt.
Zomercircussen die campings, festivals en feesten afstruinen zijn Circus Salto, Zanzara
Fantasia, Moustache/Circus Snor, Magnifique. Producten die één keer of meerdere keren per jaar optreden zijn Lorely, Cirque de la Liberté en het theatercircus Tall Tales Company. Momenteel zien we veel uitverkochte voorstellingen en volle circustenten en theaterzalen.

Er zijn ook voordelen aan het wilde dieren verbod
Circussen met wilde dieren trokken altijd extra belangstelling, dat staat buiten kijf. Ondanks dat de nepnieuws trollenfabrieken van dierenrechtenactivisten overuren maakten via social media was een groot deel van het publiek behoorlijk belangstellend om die circussen te bezoeken. Er kleven wel wat nadelen aan een circus met bijvoorbeeld olifanten. Je moet altijd extra terrein hebben voor grote dierenstallen. Die terreinen zijn steeds vaker niet voorhanden. Wel rond de agrarische dorpen in het noorden van ons land, maar in de Randstad worden evenemententerreinen steeds vaker volgeplempt met huizen en kantoren. Verder zit je altijd met veel mestproductie die je kwijt moet en de dagelijkse 300 kg voer en water die een olifant consumeert. De kostenposten zijn ook behoorlijk. Geen wonder dat circussen nu niet staan te trappelen om weer wilde dieren op te laten treden, nu het weer mag.

Optreden met wilde dieren mag weer
Het verbod op optreden met wilde dieren mag weer, zie dit vorige artikel. Op het Ministerie van Landbouw is het opheffen van dit verbod blijkbaar nog niet doorgedrongen.
Tevens is duidelijk dat dit verbod niets te doen had met dierenwelzijn, wat ook al eerder op Circusweb is uitgelegd. Gezien bovenstaande nadelen staan circussen niet echt te trappelen om de olifanten weer naar Nederland te halen. Want ook zonder die dieren staan er rijen voor de kassa en zitten de circustenten behoorlijk vol, af en toe uitverkocht.