Meestal is Circusweb een stuk eerder met het circusnieuws dan de Piste, maar dit keer wint de redactie van de Piste het glansrijk. Ik had Harm en Maartje al een tijdje op de agenda staan, of Circonstruction, en al helemaal het Vlaams Circuscentrum. Helaas, wegens drukte moet ik het allemaal achterwege laten. Wat rest je dan nog als circusfan??? Juist lid worden van de circusvrienden, want dan krijg je dat schitterende circusmagazine 11 x per jaar in je brievenbus!


ROB RONDAY Hij ontdekte ooit Encho voor circus Herman Renz. Inmiddels werkt hij al jaren in een vakantiepark. Toch zegt hij: ‘Mijn hart ligt in het circus.’8 BART VAN DER JAGT In de tijd zonder internet zorgde hij als eerste voor circusopwinding door posters op te plakken. Toni Boltini zei steeds: ‘Je plakt mij arm.’
16 HARM EN MAARTJE In 2012 behaalden zij hun diploma van Codarts Circus Arts. Nu maken ze met hun nieuwe programma een theatertournee door Nederland en België. ‘Super leuk,’ aldus Maartje. Harm: ‘Ik ben daar heel trots op.’
28 JÖRDIS CORDUA Levert met haar kleine organisatie Circunstruction in Rotterdam een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge circusartiesten.
32 KALLE JERNSTRÖM JR. Directeur van Sirkus Finlandia in Finland. ‘De nacht voor de première heb ik slecht geslapen. Mijn vader liet Finland van het circus houden. Dat moet ik continueren.’
40 KATARZYNA ALTHOFF Vertelt over haar boeiende carrière waarin zij circus en dans combineert. Van danser naar creatieve conceptontwikkelaar. 48 KOEN ALLARY Directeur Vlaams Circuscentrum: ‘Circus heeft in Vlaanderen nooit erkenning gekregen. Nu heeft het zijn plek verworven.’
52 ACHTERGROND SHELBURNE MUSEUM Een vrijwel onbekend museum geeft op toegankelijke wijze de gouden jaren van het Amerikaanse circus weer aan een breed publiek.
10 NOSTALGISCH BRIEFPAPIER Brieven van circusdirecteuren zijn kleurrijke historische bronnen. 38
RECENSIES EXTRA de nieuwe show van BOUGLIONE in het Cirque d’Hiver mist toppers
12 ORIGINES van het gezelschap ALEXIS GRUSS met een hippische hommage aan Philip Astley en zijn collega’s. Voorstelling ontroert met spannend paardenspel.
14 LILLE Sokolov op eenzame hoogte en clown Bellini oogst succes
31 NAMEN Imponerende paardencarrousel van Louis Knie jr.
37 CIRCUS OF TORMENT Horror circus van en met diabolo virtuoos Michaël Betrian
54 SCOTCH & SODA Muzikaal circusfeestje in variété atmosfeer
54 HISTORIE VAN BEVER Nederlands circus met Belgische wortels. Nieuwe informatie over dit door velen zo geliefde circus.
24 WILL AUREDEN De weg van journalist naar succesvol circusdirecteur. Zijn circus Roland heeft een bijzondere plaats in de Duitse circusgeschiedenis.
42 RUBRIEKEN REDACTIONEEL Vier het circus!
4 WINTERCIRCUS Alle informatie in één overzicht bijeen
34 CIRCOTHEEK Boekenpagina met onder meer 100 Jahre Knie – die Schweizer Zirkus-Dynastie
51 CIRCUSNIEUWS Wat is er gaande?