19 december 2017

Het beste van Best

Zo ongeveer 15 december lag de nieuwste Piste Magazine weer in de brievenbus, dit keer een extra dik pakket omdat het boekje Het beste van Best erbij zat, met als ondertitel De unieke circuscollectie van Jaap Best, geschreven door Dick H. Vrieling. 

Wie kent de collectie van Jaap Best niet zo onderhand, je kunt een indruk krijgen op www.circusmuseum.nl 

En een kleine bloemlezing in de volgende galerij. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”34″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”blindX” cycle_interval=”3″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[of klik hier]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Het voorwoord is van Henk van der Meijden, met zijn heerlijk leesbare schrijfstijl. Hij verteld dat affiches nu voor het eerst worden erkend als belangrijk cultureel element, zij dragen (of wellicht is het straks droegen als gemeenten zo doorgaan) bij aan het succes van het circus. De unieke verzameling wordt nu namelijk overgedragen aan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, het bewijs dat circus ook in Nederland als cultuur wordt erkend. 

Het boekje is gevuld met de mooiste posters van Jaap Best, met anekdotes en mooie omschrijvingen, precies wat je als circusfan wilt weten van de geschiedenis van het circus. Ook een mooi boekje om in huis te hebben voor 2018, als we herdenken dat het 250 jaar geleden is dat deze vorm van cultuur tot stand kwam. Het leuke is dat circus nog steeds springlevend is. 

Jaap Best was een van de eerste leden van de in 1949 opgerichte Club van Circusvrienden, waar indertijd de mensen die in t circus werkten geen lid van konden worden. Het werd even niet zo nauw genomen met de regels, omdat de club nieuwe leden nodig had om te overleven…. waar heb ik dat meer gehoord. Hij werd zelfs enige tijd redacteur van De Piste. Misschien ook wel een reden dat alle huidige leden van de Club van Circusvrienden nu dit boekje hebben gekregen. Nieuwsgierig? Word lid.