tekst Cedric Stalpers hoofdfoto: Martijn Hendrikx

Esra Veldman, foto archief Circusweb

Harlekino is een klein maar fijn en compleet circus, dat op moederdag 2022 gasteerde in Tilburg. De voorstelling omvat onder andere indrukwekkende partneracrobatiek, een zijdendoekact, een levende pop (alle drie van Duo Kira), sabeldans (Maria Bizzarro), diabolokunsten (Ezra Veldman) en krachtacrobatiek aan de Chinese mast (Anna Kucherenko).

Spanningsboog
Harlekino heeft als uitdaging twee publieksgroepen te bieden, die verschillen in smaak en spanningsboog: kinderen en volwassen bezoekers. De eerste groep giert het uit door en voor de clown; de tweede heeft vooral belangstelling voor de acrobatiek. Als vertegenwoordiger van die tweede groep had ik graag nóg een acrobatische act gezien (er was immers talent genoeg in de piste), maar misschien sluiten die acts minder goed aan bij de spanningsboog van de jongsten. (redactie: Ja goed gekozen van Kevin, voor kinderen is acrobatiek vaak minder aantrekkelijk)

Duo Kira

Archieffoto Duo Kira

Na de pauze nam het tempo toe, met als hoogtepunt de slotact van de jonge artiesten van Duo Kira. Zij zijn niet opgeleid aan de AcaPA in Tilburg of Codarts in Rotterdam maar aan Circusschool de Hoogte. Na die opleiding hebben ze werkervaring opgedaan met optredens in België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Hun repertoire is omvangrijk genoeg om zeker de helft van een volledige show te verzorgen en het is te hopen dat we nog veel meer van deze getalenteerde artiesten gaan zien.

Harlekino is tot en met 15 mei te zien op het Laarveld in Tilburg. Daarna reist het circus door naar Etten-Leur.