Ruben Kleine bezocht voor Circusweb de show van Renz Olympia in Hoogeveen en beleefde nostalgisch en traditioneel circus zoals het al 250 jaar wordt gepresenteerd. Gelukkig dat Circusweb in het hoge noorden ook ogen en oren heeft. 

basistekst en foto’s Ruben Kleine

Renz melodie
Donderdag bezocht ik Renz Olympia in Hoogeveen en daar weten ze het publiek meteen in de juiste stemming te brengen. Dat kan natuurlijk alleen maar met de bekende Renz melodie die gebaseerd is op de voorvaderen van de huidige Renz familie. Gustav Peter is de componist van het zeer populaire muziekstuk Memory of Circus Renz dat in 1894 werd gepubliceerd met de oorspronkelijke titel Souvenir de Cirque Renz. Zijn muzikale vorm is een Galop en werd voornamelijk geschreven voor xylofoon , maar werd later aangepast aan verschillende soorten instrumenten. Het is een van de bekendste voorbeelden van circusmuziek. Wie kent deze muziek niet? Het publiek begon meteen enthousiast mee te klappen.

Draad oppikken

De jonge circusdirecteur Bernard Renz van Renz Berlin die samen met zijn zus van Circus Olympia het initiatief nam om na de stille coronaperiode de draad weer op te pakken in Nederland reist nu onder de naam Renz Olympia. Bernhard en zijn zus kregen het circusvak met de paplepel ingegoten. Bernhard presenteerde een mooie dressuur met kamelen, vervolgens betraden de witte paarden de piste.

Gevarieerde voorstelling

Dit circus biedt een zeer gevarieerde voorstelling met onder andere rolarola, clownerie, een publieksact met stoelen die worden weggehaald, luchtacrobatiek, een act met honden en een stoelenbalans en nog veel meer. Bij de luchtact van Lavinia Renz werd het publiek in spanning gehouden, was het echt of gespeeld, die bijna val naar beneden? Gleed het paard uit of was het een act? We zullen het nooit weten, zeker is dat er niets gaat boven circus, het gebeurt allemaal vlak voor je neus. Die sfeer moet je beleven, al is het maar eens in je leven. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren.


Schrijver Ruben Kleine vindt dit circus in ieder geval een aanrader en hij kan het weten. Zijn er lezers die af en toe ook iets willen schrijven? Alles is van harte welkom! De artikelen worden altijd geredigeerd.