Fred Niessen kon zaterdag tijdens de première van Fraaie Fratsen dubbel genieten van de voorstelling van Wintercircus Arlette Hanson, hij hoorde namelijk tijdens de voorstelling de vertaling door blindentolken. En dat maakte de voorstelling extra levendig. 

tekst en foto’s Fred Niessen

Ik heb Wintercircus Arlette Hanson afgelopen zaterdag in Kerkrade gezien (landelijke première). Een leuke circus familievoorstelling in theater. In Kerkrade was het een speciale voorstelling voor visueel gehandicapten. Blinden werden bijgepraat door blindentolken die tijdens de voorstelling letterlijk alles verwoordden. Ook ik mocht de voorstelling met een geluidsdrager volgen en werd ook door de blindentolken bijgepraat.

Een unieke belevenis die de voorstelling nog meer glans gaf voor mij en dan besef je pas weer eens wat het is om te mogen zien! Ik vond de voorstelling met de blindentolken zeer levendig worden. Ik had dit nooit eerder live meegemaakt maar het waren echte professionals. Met snelheid, een leuke intonatie en extra leuk omdat de stemmen (man/vrouw) elkaar afwisselden in hun presentatie. Ook de nodige humor ontbrak niet. De verhaallijn van de voorstelling werd meteen helder het werkte sneller, ik hoefde niet te denken of te fantaseren hoe de lijn zou zijn. Ik was tijdens de voorstelling ook verbaasd over de woordkeuze die gebruikt werd om de voorstelling te visualiseren. Ik heb de voorstelling met mijn ogen en oren (geluidsdrager/ tolk) gevolgd. Dat is natuurlijk heel anders de voorstelling beleven dan iemand die blind is. Indrukwekkend. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”24″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”wipe” cycle_interval=”4″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[of klik hier]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Na de voorstelling vroeg ik aan een blinde man hoe hij het heeft beleefd en hij vertelde dat het heel goede tolken waren die de voorstelling goed beschreven. In Kerkrade waren verschillende visueel gehandicapten aanwezig en enkelen zelfs met hun geleidehond. Heel bijzonder hoe Arlette Hanson zich inzet om mensen met een visuele handicap ook te laten genieten van een circus voorstelling! Chapeau voor deze vorm van klantvriendelijkheid in het circus!