Eerder kondigde de redactie van Circusweb al aan dat het boek “Freddy Kenton Dutch Master Juggler” zou verschijnen. Inmiddels ligt het boek op de redactie en hebben we het kunnen lezen. Als je ‘iets’ met circus of jongleren hebt dan moet je dit boek gewoon lezen. De herkenbaarheid van namen van beroemde jongleurs zoals Franciss Brunn, Bedini, Medini, Bob Bramson, Rudy Horn etc. bekende variété theaters zoals het Hansa theater, de Moulin Rouge, Blackpool, Theater Tuschinski etc. en circussen zoals Clyde Beatty Circus, Monte Carlo, Wintercircus Ahoy, Wintercircus Eindhoven, Royal en Althoff. Maar bovenal de bijzondere en interessante carrière van Freddy Kenton maken dit boek meer dan lezenswaard. Het boek zou ook verplichte kost moeten zijn op de huidige circusscholen om een stuk geschiedenis en inzicht te geven in een artiesten carrière.

De naam Freddy Kenton

Freddy Kenton werd geboren op 1 maart 1938, zijn echte naam is Freddy Korenvaar. Zijn ouders, Henk en Jetty Korenvaar , traden op als luchtacrobaten onder de naam KENT-ONS, deze naam werd veranderd in Kentons om meer internationaal te klinken.

Van Schoolbank naar Trapeze

Het boek vertelt hoe Freddy via zijn ouders van de schoolbanken in het circus en artiestenvak terecht kwam. Een foto van een krantenartikel uit 1953 vertelt dat Freddy als 15 jarige jongen samen met zijn moeder naar Amerika reist om daar samen met haar in een trapeze nummer te gaan werken ter vervanging van zijn vader die door een ongeluk een einde aan zijn carrière zag komen. Toch lees je later hoe hij samen met zijn ouders optreed in het grote Clyde Beatty circus. Het wordt mij in het boek niet helemaal duidelijk, maar schijnbaar kan zijn vader toch weer optreden en zo begint de artiesten carrière van Freddy samen met zijn ouders in het circus in Amerika.

De ouders van Freddy bezitten naast hun artiesten carrière ook nog een jaar Circus Saltarino in Nederland, maar het artiestenvak bevalt en verdiend beter.

Liefde voor het jongleervak

Terwijl Freddy meewerkt in het luchtnummer van zijn ouders bij het grote Clyde Beatty Circus, ontdekt hij door het zien van de jongleur Johnny Joanides de liefde voor het jongleervak. Omdat de vrouw van de jongleur, die hem assisteert met zwangerschapsverlof gaat, mag Freddy hem een aantal maanden assisteren. Hier ontstaat zijn obsessie voor het jongleervak, wat hem uiteindelijk aan de top van het jongleervak brengt. In het boek wat bijna een groot interview met Kenton is neemt hij je mee in zijn verhalen langs alle grote variété zaken en vertelt boeiend over zijn collega’s met bekende en klinkende namen, waarmee hij goede relaties onderhoud en niets liever doet dan over het vak praten en samen repeteren.

Schuimrubber

Door alle verhalen heen lees je regelmatig dat geld een belangrijke rol speelt in het leven van Kenton, zo stopt hij op 39 jarige leeftijd zijn carrière als jongleur en begint een eigen bedrijf in o.a. schuimrubber, caravankussens, bootkussens etc. Hij vind het aan het begin lastig om afscheid te nemen van het vak, maar uiteindelijk legt het bedrijf hem geen windeieren en na ruim twintig jaar is hij ‘binnen’. Op 61 jarige leeftijd besluit hij zijn zaak te sluiten en het jongleervak weer op te pakken. Er is ondertussen veel veranderd in het artiestenvak, impresario’s en agenten hebben plaats gemaakt voor internet en youtube. Toch slaagt Kenton erin succesvol terug te keren, hij veranderd zijn stijl en uiteindelijk zelfs zijn act om nog mee te kunnen draaien. Inmiddels doet Kenton het voor zijn plezier en niet meer voor het geld in de eerste plaats. In 2012 ontving Kenton “The Historical Achievement Award” van “The International Jugglers Association” En schaart zich hiermee in het rijtje van de beste jongleurs ter wereld.

Vrienden en Protegés  

Niet onvermeld mogen blijven zijn vrienden en protegés. De naam van Dave Parker (†)   kom je verschillende keren tegen in het boek, een hele goede vriend van Kenton, waarmee hij samen oefent en later shows bezoekt, maar nog liever praat over hun vak en over vroeger. Claudius Specht leert van Kenton het jongleren met bekers en hij schenkt hem zelfs de bekers waarmee hij zelf jarenlang succesvol was. Ook Erik Borgman is fan en ontvangt veel van de rekwisieten van Kenton, omdat hij dan druk is met zijn bedrijf en denkt dan nog dat de punt achter zijn carrière definitief is.

De protegé van Kenton is Niels Duinker, waarvan hij in eerste instantie niet veel verwachtingen heeft. Dat blijkt een vergissing geeft Kenton later toe en nu zijn het vakgenoten, vrienden en heeft Niels Duinker zelfs met hulp van Karl Heinz Ziethen dit boek “Freddy Kenton Dutch Master Juggler” samengesteld en uitgegeven.

“Een aanrader, een must have, voor iedereen die van ‘Het vak’ houd”

Jan Plug , redactie Circusweb.nl 

                                                                                                                               Het boek is eenvoudig te bestellen bij Amazon klik hier 

Boek omslag

 

Paperback: 192 pagina’s

Uitgever: Niels Duinker

Taal Engels

ISBN- 978-1794669307

 

 

 

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s in kleur en zwart wit

Foto: Met dank aan Martijn Hendriks
TicketmasterSale / Solden 2021Sale / Solden 2021