Het festival Mondial du Cirque wordt van 1 tot en met 4 februari gehouden in Parijs. Voor de 39ste keeer een toonaangevend circusfestival waarbij de focus ligt op de nieuwe ontwikkelingen in het circusveld. Dit internationale festival trekt artiesten, regisseurs en agenten van over de hele wereld aan en biedt een glimp van de meest invloedrijke circusacts van vandaag. Het festival trekt ook een groot publiek aan die één keer per jaar in de glorie van het high-end hedendaagse circus kunnen dansen.

Winnaars worden gekozen door een internationale jury, maar voor de publieksprijs mag het  publiek een  stem uitbrengen om een ​​winnaar te kiezen. Kirsty Bell, de manager van Club PRO bij Festival Mondial du Cirque de Demain, zegt: “Elk jaar worden 24 concurrerende acts geselecteerd om op het festival te spelen. Deze 24 acts zijn verdeeld over twee shows, elk bestaande uit 12 acts, Show A en Show B, die twee keer per weekend in het festival worden opgevoerd voordat de prijswinnaars door onze jury worden geselecteerd om op te treden tijdens onze laatste show op zondag . Naast onze 24 concurrerende acts zijn er 4 gastuitvoeringen: voormalige artiesten van het festival die terugkeren naar ons podium om de shows te voltooien.

NapPas

Aanstormend talent

Het festival staat bekend om het vinden van internationaal aanstormend talent. Ieder jaar worden nieuwe circusartiesten ontdekt die op weg zijn om de kunstvorm te veranderen. Hij zegt dat zijn rol als artistiek directeur van het festival hem ertoe brengt “jonge talenten over de hele wereld te zoeken en te identificeren. Circusscholen zijn met name een sterk bronnenveld voor het festival, dus tussen Montreal, Châlons, Bruxelles, Stockholm, Berlijn, Tilburg, Rotterdam en Londen zijn er veel mogelijkheden om een ​​aantal van de beste talenten voor morgen te vinden. 

Mondial du Cirque de Demain

Dominique Mauclair richtte het festival in 1977 op als een eerbetoon aan Louis Merlin, een Franse radio-pionier en circusliefhebber die veel van de problemen die Franse circusartiesten ondervonden, heeft helpen oplossen. De oorspronkelijke missie was om een ​​carrière-impuls te geven aan opkomende artiesten en hen te helpen groeien in de circuswereld. De opbrengst zou de jonge performers helpen door hen te helpen een kostuum te kopen, danslessen te nemen of nieuwe muziek te produceren voor hun uitvoering. Na een paar jaar werd Les Bourses Louis Merlin Le Festival Mondial du Cirque de Demain.

Diverse prijzen

Het festival zit boordevol circusdisciplines. De winnaars worden gekozzen door een internationale jury van professionals die een dwarsdoorsnede van expertise uit de podiumkunstenwereld vertegenwoordigen: uitvoerders, directeuren van circusscholen, castingdirecteuren, circushouders, museumconservatoren, poppenspelers of kunstenaars . De winnaars kunnen een medaille (goud, zilver of brons) ontvangen, een speciale prijs uitgereikt door de jury en verschillende prijzen uitgereikt door circuspersonen of bedrijven. Het kan een contract zijn, een geldprijs of een voorwerp om de prijs te symboliseren. ”

Mathiew Richardson

Mathiew Richardson keert terug om dit jaar als gast op te treden, oorspronkelijk draaiend als cyr wheel in de 36e editie van het festival. Hij ging naar school voor grafische vormgeving en werkte jarenlang in advertenties voordat hij een professioneel circus nastreefde. Richardson zegt dat concurreren op Festival Mondial du Cirque de Demain hem veel kansen heeft geboden: “Mijn ervaring met het 36e Festival Mondial heeft mijn leven veranderd. Ik heb zoveel contacten gelegd en had onmiddellijk prestatieaanbiedingen die ik nog nooit had gehad. Het is echt een kans voor een kunstenaar om grote indruk te maken met geweldige mensen en bedrijven. Voor mij zorgde het festival ervoor dat ik met Cirque Du Soleil in mijn droombaan werkte, dus het maakte het mij mogelijk mijn grootste droom echt te bereiken. “Hoewel het vele deuren opent, geeft Richardson toe dat het maken van zijn grote strijd kan komen. “Sinds het festival is er zoveel veranderd. Ik worstelde met twee behoorlijk ernstige blessures, waardoor mijn circuscarrière lange tijd in de wacht bleef staan. Maar ik bereikte ook enkele van mijn grootste doelen en had enkele van de meest trotse momenten in mijn leven. Voor mij is terugkomen op het festival een zeer volledige cirkel, omdat hier alles echt begon te stijgen. “Richardson treedt niet alleen op als gast op het festival, hij is ook de ontwerper van de festivalaffiche, evenals als onderwerp van de poster, waarvan hij zegt dat hij zijn inspiratie heeft gevonden door te experimenteren met poeders en pigmenten om zijn favoriete act op het cyr-wiel te realiseren. 

A en B show

Dit jaar zijn enkele van de meest verwachte artiesten: Art Core, Diaboloism, Duo Destiny, Barcode Company en Lazuz Company en meer. Bij het uitkiezen van het showschema is het belangrijk om op te merken dat in zowel een A- als een B-show het formaat hetzelfde is, maar dat alle uitvoerders compleet anders zijn. Jacob legt uit: “de twee shows zijn totaal verschillend: beide zien is een geweldige ervaring en de enige manier om elk jaar de volledige selectie artiesten te ontdekken en te waarderen. Elke artiest is duidelijk en absoluut uniek, het is de essentie van circus. En zelfs als je twee, drie of vier jongleeracts hebt in de competitie, hebben ze elk hun eigen stijl en natuurlijk selecteren we ook artiesten met specifieke vaardigheden en rekwisieten! Als we het voorbeeld nemen van Jimmy Gonzales die jongleert met klei, is er geen twijfel dat hij alleen in zijn categorie zal zijn! 

Festivalthema’s variëren van jaar tot jaar en die worden bepaald door de huidige trends in de branche. Elk festival is een metaforische projectie van het circus hier en nu, dus we volgen de wereldwijde trends van creativiteit en we proberen twee shows te bouwen met elk hun eigen integriteit. Met betrekking tot het idee van een thema gedurende de hele show, hangt het duidelijk samen met de kansen die elk jaar worden geboden: het betekent dat een editie met meer humor kan worden ingeprent dan een andere, of dat sommige jaren meer luchtig kunnen zijn, maar het is geen keuze, eerder een natuurlijke neiging. ”

 

Commentaar via Facebook
964 totaal aantal bezoekers 3 bezoekers vandaag