Festivaldirecteur Marc Eysink Smeets: “In 2018 verhuisde ons festival na zes biënnale edities van Landgoed Velder in Liempde naar Tilburg. Een succesvolle editie in het Leijpark goed voor 20.000 bezoekers. Door ons festival het ene jaar in het park en het andere jaar in de theaters te laten plaatsvinden, geven we beide circusvormen aandacht. Deze afwisseling zetten we de komende jaren voort. In de even jaren is Festival Circolo te zien in het Leijpark en in de oneven jaren verhuizen we naar de Tilburgse theaters.”                              

Een letterlijk duizelingwekkende ervaring die de grenzen tussen podium, zaal, artiest en publiek doet vervagen vormt dit jaar een van de eyecatchers van het toonaangevende circusfestival Circolo. In een speciaal ontwikkelde dertien meter hoge silo op het plein van Theaters Tilburg speelt acrobaat Boris Gibé namelijk de verbluffende solovoorstelling L’Absolu, gebruikmakend van technieken zoals luchtwerk, contorsie en illusie. Festival Circolo heeft met deze voorstelling een van de circussensaties van dit moment weten te boeken. Naast L’Absolu maakt de organisatie nog zeven programmaonderdelen bekend. De gevarieerde eerste reeks voorstellingen bevat een keur aan gevierde, talentvolle circusartiesten uit binnen- en buitenland inclusief oud-studenten van de Tilburgse Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA). Dit jaar trekt Circolo voor het eerst in haar bestaan de theaters in. Van 16 tot en met 20 oktober worden de circustenten verruild voor drie Tilburgse theaters: De Nieuwe Vorst, Theaters Tilburg en Factorium.

L’Absolu

Circus is thuis in het theater

Met een cross-over van circus, theater, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst, weet het festival sinds 2006 een groeiend publiek te trekken. Het hedendaagse circus is al lang niet meer gebonden aan de klassieke circustent en -piste. Er wordt tegenwoordig veel circus speciaal voor het theater gemaakt, gebruikmakend van theatertechniek. Circolo wil het circus in de breedste zin laten zien, dus ook deze soort.

Drie locaties met een eigen signatuur

Ook dit jaar heeft Festival Circolo een gevarieerd programma samengesteld. Voor topproducties verzorgd door internationaal gevierde circusgezelschappen- en artiesten zijn bezoekers welkom in de schouwburg en concertzaal van Theaters Tilburg. Captain Sugar & the Monkey Puppets, Common Ground en Portés De Femmes zullen hier hun opwachting maken. De Nieuwe Vorst toont de makers van de toekomst zoals acrobaat Monki en circus- en dansgezelschap TeaTime Company. Eysink Smeets: “De Nieuwe Vorst zal tevens het hart van ons festival worden. Een intieme, sfeervolle plek waar bezoekers en artiesten elkaar kunnen ontmoeten, waar artiesten dineren in de binnentuin en waar Circolo-verhalen gedeeld worden.” In Factorium, de plek voor kunsteducatie in Tilburg, vinden voorstellingen voor de hele familie en presentaties van ‘urban circus’ plaats. Onder andere modern clownsduo Goos & Helena en de evenwichtskunstenaars van Kolektiv Lapso Cirk voeren hier hun shows op.

Een warme band met Tilburg

“We voelen ons vanaf onze komst in 2018 sterk verbonden met Tilburg en zijn open, vooruitstrevende en creatieve cultuur”, stelt Eysink Smeets. “In de theaters van het bruisende stadshart krijgen we de kans om de stad en onze bezoekers op andere manieren met circus te verrassen en aan ons jaarlijkse festival te verbinden.” Naast haar rol als aanbieder van een voor iedereen toegankelijk circusprogramma, fungeert Festival Circolo ook als showcase en internationaal platform voor artiesten, programmeurs, beleidsmakers en iedereen die zich met circus bezighoudt. Artistiek leider en verantwoordelijke programmaproductie Wendy Moonen: “Ons festival biedt kansen aan nieuwe talenten, waaronder studenten van circusopleidingen ACaPA in Tilburg en Codarts in Rotterdam. Daarnaast adviseren we theaters en festivals bij hun circusprogrammering, van grote internationale producties tot acts van jong talent. Onze thuishaven Tilburg past goed bij Circolo als breder platform voor hedendaags circus.”

Tot de verbeelding sprekende circusdisciplines

Moonen: “Naast de acht bekendgemaakte voorstellingen hebben we nog veel meer moois voor onze bezoekers in petto. Verwacht een keur aan tot de verbeelding sprekende circusdisciplines, volop engagement en entertainment voor jong en oud. We zijn erg trots dat we L’Absolu op ons programma hebben staan. Dat wordt zonder twijfel één van de meest bijzondere belevenissen van ons festival.”

Voorstellingen

L’Absolu

Les Choses de Rien

L’Absolu is een verbluffende solovoorstelling in een speciaal ontwikkelde dertien meter hoge silo. Een duizelingwekkende ervaring waarbij de grenzen tussen podium, zaal, artiest en publiek verdwijnen. Tegen de wanden van de silo zijn in spiraalvorm 100 zitplaatsen aangebracht. Binnenin de schacht neemt acrobaat Boris Gibé het publiek met onder andere luchtwerk, contorsie en illusie mee op reis.

 Camouflage

Captain Sugar & the Monkey Puppets

Camouflage van het internationale circuscollectief Captain Sugar & the Monkey Puppets is een voorstelling voor jong en oud waarin circus, dans, theater en magie moeiteloos in elkaar overlopen. Met hoogwaardige circustechnieken, poëzie en heel veel humor creëren The Monkey Puppets een wonderlijke wereld boordevol energie, virtuositeit en spektakel.

Common Ground

Common Ground

De leden van Common Ground ontmoetten elkaar in 2007 op de Tilburgse Fontys Academy for Circus and Performance Art en gingen ieder hun eigen weg. In Common Ground bundelen ze hun krachten door grenzen op te zoeken. Conceptueel, als aanklacht tegen het hokjesdenken. Maar ook technisch, met een keur aan circusdisciplines zoals de menselijke toren, zwaaiende trapeze en Chinese mast.

Common Ground

Projet.PDF

Portés De Femmes

Explosief, geëngageerd en soms zelfs gevaarlijk. Projet.PDF is een sensationele circusvoorstelling van zeventien acrobates die lichaam, geest en emotie tot totaalkunstwerk verheffen. In vorm drijft Portés De Femmes de spot met de zwaartekracht. Inhoudelijk zet het collectief het publiek aan tot nadenken over tegenstrijdigheden tussen privé en werk, eenzaamheid en intimiteit, en liefde en pijn.

Goos Meeuwsen & Helena Bittencourt

HumanActs is een vrolijk chaotische en humoristische voorstelling van de moderne clowns Goos Meeuwsen en Helena Bittencourt. Het duo vertaalt het traditionele clownsspel op virtuoze wijze naar het nu. Toeschouwers wacht een absurde botsing tussen de wetten van het theater en de regels van de wet en een wervelwind van korte scènes vol muziek, clownerie en absurd theaterspel.

HumanActs

OVVIO

Kolektiv Lapso Cirk

Meesters van het evenwicht David Diez Mendez en Tomas Vaclavek brengen toeschouwers op het puntje van hun stoel. Twee stoelen en een aantal eenvoudige houten planken veranderen tijdens de voorstelling in obstakels die het duo telkens opnieuw moet overwinnen. Het resultaat is een adembenemend schouwspel waarin kracht, concentratie, durf en vertrouwen een rol spelen. OVVIO is een spannende ode aan het overwinnen van angst, het vinden van balans en het evenwicht tussen spel en spanning.

STATIC

Monki

In STATIC combineert acrobaat Monki zijn beheersing van de dubbele Chinese paal met livemuziek en theater. Een belevenis vol verstilde muzikale momenten die worden afgewisseld met explosieve circustechnieken. Monki verkent tijdens de voorstelling de ruimte tussen én bovenop de twee palen en onderzoekt nieuwe mogelijkheden binnen zijn discipline. Zonder in te boeten aan verhalende kracht. Zo onderzoekt hij de fascinatie van de huidige generatie dertigers voor ouderwetse, inefficiënte technologie zoals de platenspeler en de Gameboy.

LINEAR

TeaTime Company

TeaTime Company presenteert een prikkelende combinatie van dans en circus. In de voorstelling LINEAR – die tijdens Festival Circolo in première gaat – verkennen danseres Hannah Rogerson, jongleur Pieter Visser en Chinese paalkunstenaar Bavo de Smedt de verschillen en overeenkomsten tussen lineair en lateraal denken. Gebruikmakend van een Chinese paal en negentien carbon palen laveren ze moeiteloos tussen verschillende circustechnieken en bewegingsvormen.

Linear