circusdierenmexico2In Mexico voltrokken zich vanaf 2014 enorme drama’s bij de circussen. Allereerst kwam er een circusdierenverbod. Dat betreft niet alleen wilde dieren, maar alle dieren, zoals de afgebeelde hondjes die bij een grootse circusdemonstratie aanwezig waren.
Het is bij de meeste circusfans al bekend hoe het is afgelopen. De regering verbood de circusdieren, zonder zich te bekommeren op opvang. Die was er niet, en dat leverde dramatische beelden op. Je kunt je afvragen of die wetgeving nog wel te maken heeft met dierenwelzijn. Het is wel duidelijk, gezien het voorbeeld in Mexico.

Aan hun lot over gelaten
We hebben hier drie items aan gewijd. Mexico heeft een circusdierenprobleem, en Mexico doodt 4000 circusdieren. Hierbij werd duidelijk dat de circussen en hun dieren aan hun lot werden overgelaten. Geen inkomsten, geen geld, geen eten, ook niet voor de dieren. Ze waren ter dood veroordeeld, of konden worden worden verkocht aan de preparateur of privé eigenaren. In de dierentuinen zat men niet te wachten op circusdieren. Het ontbrak duidelijk aan goede nazorg na invoering van de wet.

gorillarobotCircussen zijn compleet verdwenen
Na het verdwijnen van circusdieren verdwenen ook de circussen van het toneel. Wie kan zich nog het Circus Nieuws Magazine herinneren, waarin Charly Ross, oud circusartiest iedere uitgave voorzag van een mooie column over het rijke circusleven in Mexico? Van al die circussen is niets overgebleven.
Charly: “Er is NIETS op circusgebied, het is niet te geloven. Ik heb hier zoveel goeds en slechts gezien, maar er is sinds het dierenverbod vrijwel geen circus meer, hooguit nog wat in de provincies. Het ooit zo fantastische circo Atayde reist niet meer en ze verhuren hun tent die nu permanent op hun eigen terrein opgebouwd staat voor allerlei evenementen. Weliswaar is vrijdag de premiere van een circusprogramma van Atayde, (dat programma blijft maar tot 3 Januari) maar het bestaat alleen uit nummertjes van artiesten van “het nieuwe circus”, allemaal heel slap, goedkoop  en vervelend. Als reclame hebben ze zo’n hele grote gorilla robot die al X keer te zien was in andere circussen en in winkelcentra. Het is allemaal zo jammer als je die zaak van vroeger kent, enfin, we hopen maar dat het in de toekomst weer beter zal worden allemaal”. Een schokkend verhaal van Charly Ross. Misschien dat er in Nederland nog wel een goed klimaat is voor circussen met apetijtelijke dames in de tissu en andere acrobatische acts.