10 december 2015

f.Bongo

Circus Bongo is geen circus dat een reguliere zomertoer draait. Het circus is te vinden op festivals, evenementen en op campings en recreatieparken. Je vindt dit circus dus zeldzaam in de circusagenda.

Een voorstelling met vermaak en vertier van over de hele wereld en met verrassing en prikkeling voor zowel jong als oud.

En recensie door Yoshi Berends: 2015

Circus Bongo…… boeit jong en oud met ‘’offline’’: 

Ook dit jaar tijdens de zomervakantie is Circus Bongo weer te zien op de campings en vakantieparken. Ze reizen met hun nieuwe productie ‘’Offline’’ waarin een goede verhaallijn en goede circusacts de hoofdrol in spelen….!

 Elk jaar heb ik weer bewondering hoe het Tamara Diks en haar team lukt om weer een goed thema aan de voorstelling te geven….. Zo draait dit jaar de voorstelling omdat iedereen altijd maar Online is…. en daarom zetten ze bij de Familie Bongo de wifi uit…… nou ja de vader van de familie zet de wifi uit. De ‘’familie Bongo’’ word gevormd door het Duo Musa, het Duo Clinch en hun dochter en Douwe….. Samen vormen zij de ‘’Familie Bongo’’

Vader Bongo zet de wifi uit en vind dat iedereen zich maar lekker moet vermaken zonder internet….. en dan begint het schouwspel en volgen er prachtige circusacts die helemaal zijn aangepast aan de verhaallijn……

Zo is het programma gevuld met o.a. Jongleren, strakke draad, hoelahoep, stoelenbalans, Quick Change, Chinese Mast, en zelfs dieren ontbreken niet zo komen er kippen in de piste…

De wifi word regelmatig weer aangezet door 1 van de familie leden en dat zorgt voor leuke situaties en zo blijft de voorstelling kinderen en volwassene boeien…. De voorstelling werd buiten de tent afgesloten met een vuur-show van het Duo Clinch een erg leuk onderdeel..!

Het is een erg mooie productie maar ook de sfeer en aankleding zorgen ervoor dat de beleving nog mooier is….. De tent, de woonwagens, de façade, de piste alles ademt een fijne circussfeer iets dat zeker een grote rol speelt…..

De uitverkochte tent ging dan ook regelmatig uit en z’n dak….. en ik wil Tamara en Roy en hun team bedanken voor de gastvrijheid en hoop volgend jaar weer te kunnen genieten van een nieuwe Circus Bongo productie…….

En u….?? u moet Circus Bongo een keer gezien hebben want het is Circus zoals het hoort te zijn…..

Recensie Yoshi 2014:  

Het Nederlandse circusjuweeltje brengt een sfeervol en prachtig programma.
Ik kan zeker zeggen dat Tamara en Roy het directie paar van Circus Bongo weten donders goed waar ze mee bezig zijn. Mooie programma’s brengen in een sfeer waar je u tegen zegt. Met dit jaar als Thema: Happy Memories
Het begint al als je bij het circus aankomt. Waar woonwagens, hekjes en prachtige decoratie’s het boegbeeld zijn. Het publiek wordt meteen betovert wordt in een echte circussfeer!! De directie heeft er voor gekozen om tijdens het camping tournee van 2014 met de tweemaster te reizen. Tevens omdat dit sfeer verhogend is en ook omdat de terreinen ook op de campings kleiner worden.
Het publiek wordt netjes ontvangen door de portier op deze premiere avond. Ook is er een mogelijkheid om aan gezellige zitjes in hapje of een drankje te nuttigen. Niet buiten maar ook in de tent is de aankleding prachtig. Het publiek wacht met spanning en dan begint het programma, dat draait om Oma Bep (Tamara Diks) die in haar verzorgingshuis haar oude circus herenringen ophaalt. En heel toevallig komen ook nog haar kinderen langs die warecircusartiesten zijn. Maar ook Zuster Roos is een ware circusartieste. Het programma bevat naast een hele goeie verhaallijn natuurlijk ook verschillende circusact’s. Zo ziet men: stoelenbalans, jongleren met kistjes, hoelahoep, handstand acrobatiek, limbo acrobatiek en nog veel meer. Oma Bep zorgt voor nog meer sfeer met haar leuke en grappige verhaaltjes.
Ik kan vertellen dat Tamara en Roy maar ook de overige artiesten, circus maken zo als je dat nergens anders ziet in Nederland. En hoop volgend jaar weer te kunnen genieten van een echte Circus Bongo voorstelling!!!

 

Dit Nostalgisch uitgeruste circus is een lust voor het oog. Daarnaast heeft de voorstelling een verhaallijn, wat vooral kinderen erg aanspreekt.

 

In 2013 is het thema geinspireerd door het campingleven. “Op de camping” heet het programma dus. Volwassenen zullen de show zeker ook waarderen. Meestal doen er wel wat dieren mee.

Op ons uitgebreide fotoalbum vindt u diverse reportages van dit circus.

Circus Bongo toert rond op campings van 14 juli tot eind augustus. U wordt op de campings en op de website van Circus Bongo geinformeerd over waar het circus zich bevindt.

Klik hier voor de website van Circus Bongo

 

Recensie Arnold Balk, 2014

 

Oma Bep ontving haar familie in verzorgingshuis Weltevree tijdens de zomerproductie van Circus Bongo.

omabongoBij het betreden van de rechthoekige tent van dit circus viel gelijk het sfeervolle decor op met schemerlampen en een halve piste met prachtige hout gesneden paardenhoofdjes tussen de pisteschotten en de artiesteningang met kleurige hout gesneden pilaren aan beide zijden. Bij navraag werk van de oud directeur Ben Diks, die zich op deze wijze nog altijd verdienstelijk maakt voor het circus van zijn dochter Tamara Diks en haar man Roy Ten Brincke. Ook moeder Tine droeg haar steentje bij in de aanloop en begin dagen van de zomertournee.

Rechts van de artiesteningang was de zithoek van een kamer in Weltevree nagebouwd met een meubelkast, lampjes en een gemakkelijke stoel waarin oma Bep (Tamara Diks) haar plek had.  Zij kreeg niet veel bezoek meer, omdat haar kinderen en familie in circussen All over the World werkten. Toen zuster Roos haar koffie bracht vroeg zij haar even te gaan zitten en liet het fotoboek aan haar zien waar zij soms in bladerde. En zo kwamen oma’s jonge jaren en de familie voorbij.

Bijvoorbeeld haar nummer als handstand acrobate, wat uitstekend werd vertolkt op het rek door circustalent Lindy.

Zoon Dave (Douwe van Oven) kwam onverwacht op bezoek en liet zijn moeder en de bezoekers staaltjes van zijn jongleerkunsten zien. Naast wandelstok, aansteker, hoed en sigaar liet hij ook sigarenkistjes in de lucht draaien en pakte hij stuk voor stuk 9 kistjes over tussen zijn handen, die door een assistente werden vastgehouden.

Bij een stukje klassieke muziek op de radio zwijmelde oma Bep weg in nostalgie en dacht aan het instrument de Lyra waarop zij wel vroeger speelde. Roos haalde een Lyra van achteren, een klokkenspel in een U-vormig frame, en oma speelde ook nu nog een stukje mee met de radio.

Zoon Salim uit haar 2e huwelijk met een Keniaanse man bracht zijn moeder ook een bezoek samen met zijn 2 kinderen Yusuf en Karim. Oma Bep vroeg hem hoe het met de liefde ging sinds hij was gescheiden. Hij was nog zonder partner.

Hij vroeg om een stoel en Roos mocht hem die aanreiken en uiteindelijk maakte hij een handstand op 6 in fases gestapelde stoelen welke op een tafel stonden. Zijn voeten raakten daarbij het tentdak, zo hoog.

bongo-oma

Volgens oma Bep was het circus niet meer als vroeger door het ontbreken van echte muzikanten. Toch stapte er een dirigent binnen, die eerst moeite had om de ellenlange stapel muziekpapier op de stander te zetten. Hij haalde 3 kinderen en een vader  uit het publiek en zette die rondom in de piste, gaf ze bellen, slagpijpen, klokkenspel en een trommel en uiteindelijk speelden zij onder zijn leiding een leuke wals. Werkelijk grappig gedaan door Douwe van Oven.

Op een éénwieler kwam zuster Roos binnen met een box waarop ETEN was geschreven. Regelmatige circusbezoekers begrepen het al: Tijd voor de pauze.

Toen oma Bep met rollator  weer terug was hadden  bouwvakkers in gestreken overhemden en zwarte pantalons, de vaste Poolse medewerkers Jarek en Andrzej, inmiddels een mast in de piste opgesteld. Zuster Roos had zich een beetje verkleed en liet een mooie artistieke paaldans zien met veel fraaie trics.

Volgens oma Bep werden er in het circus ook mensen geboren die het toch net niet in zich hadden om op te treden. Zo ook haar 79 jarige zuster Truus die met haar jongere Toyboy Dave de piste kwam binnenwankelen. Maar zij , Lindy en Douwe, oefenden nog steeds en deden in nostalgische kleding een komisch acrobatieknummer. Commentaar van oma Bep: “Goed blijven oefenen Truus en neem je Toyboy ook mee!”.

Toen oma Bep trek in een koekje kreeg bleek de trommel leeg. Bij een ander circus had zij wel eens gezien hoe ze daar snoepjes toverden, dus hier met hulp van een kindje ook maar eens proberen met koekjes. Met toverstok en koksmuts en hulp van alle bezoekers, handen hoog….. Max in beweging, zat de trommel weer vol koekjes.

Vol trots vertelde oma Bep dat haar oudste kleinzoon Yusuf  kampioen turnen was in meerdere disciplines, waarna hij op de rollator enige staaltjes van zijn kunnen showde.

Hoela Hoep was vroeger ook een specialiteit van oma Bep, maar Lindy toonde niet voor haar onder te doen. Met assistentie van Yusuf als aangooier liet zij zelfs 15 hoepels om haar middel draaien.

Oma Bep was er achter gekomen dat Roos ook nog verkering zocht en zij vond haar wel een geschikte partner voor haar zoon Salim. Zelf was zij destijds met een Keniaanse dans door zijn vader verleid. Aldus kwam er een wild dansende en vogelgeluiden makende krijger Salim binnen. Die zag Roos en floot naar haar. Hij bleek zelfs voor haar door het vuur te gaan en maakte indruk met zijn vurige Limbodansen. Zij had er inmiddels een Djembe trommel bijgehaald, zij dansten samen en met een kus kwam er voorlopig een einde aan een mooie voorstelling.

Maar niet nadat Douwe, Lindy, de Poolse broers en de kinderen Yusuf en Karim Musa erbij waren gekomen om met een gezamenlijke charivari afscheid ten nemen van een enthousiast publiek dat van deze bijzondere en verrassende voorstelling had genoten.

Met een oproep om eens extra aandacht aan de vaak eenzame bejaarden in het verzorgingshuis te geven verliet oma Bep haar kamer om te gaan slapen.

 

Voor de volledigheid vermelden wij dat de Familie Clinch tijdens de tournee enige dagen Douwe van Oven verving, die contractuele verplichtingen elders had, en deze laatste bij ziekte van Tamara Diks haar plaats enige dagen innam als Opa Karel. Een bijzondere prestatie van deze rasartiest.

 

Arnold Balk