Op zijn twintigste presenteerde hij al familie avonden, karaokeavonden, bingoshows, èn was één van stemacteurs van de toenmalige Wild West Shows in het Ponypark Slagharen. Affiniteit met de theater- en circuswereld heeft hij altijd al gehad… Toen de Wild West Shows stopten, vervolgde hij zijn carrière als geluidstechnicus in het Circus Showtheater van Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Een seizoen reisde hij in een kleine caravan mee met het Wintercircus van Martin Hanson. Hij verzorgt hij een gevarieerd aanbod aan entertainment. Ik heb het over Jan Willem van Lingen. Afgelopen kerstperiode was hij als spreekstalmeester te horen en te zien bij het Groot Kerstcircus in Leiden…

Veel tijd voor een uitgebreid interview is er niet, er is veel te regelen en te organiseren. Dedeuren moeten op tijd open, het publiek moet ontvangen worden en de artiesten moeten klaarstaan voordat de show kan beginnen…

De organisatie van het Groot Kerstcircus in Leiden, is in handen van Peter Mullens, de zoon van circuslegende Sjef Mullens (1940-2006) die in de jaren 80 met één van zijn broers een eigen circus had. Sinds 5 jaar is er geen kerstcircus in Leiden, een goede reden voor de organisator om er dit jaar weer een te organiseren. En daar komt heel wat bij kijken…. Ze zijn ze er in Leiden in geslaagd om een leuke en originele familievoorstelling te brengen.

Willem van Lingen temidden van twee mooie kerstdames

De ‘Salvini Clowns’ brengen de stemming er in… Spreekstalmeester Jan Willem van Lingen, kondigt Rustam Yuldashev uit Hongarije aan… Hij brengt het publiek een prachtige trapeze act, tenminste… als zijn hond hem daarin niet tegenhoud!? Spectaculair om te zien hoe dier en mens uiteindelijk altijd weer met elkaar kunnen samenwerken! De Tjechische ‘The Faltini Family’ slaat de kantjes er van èn zweept het publiek eens flink op. Ook lassowerpen is de circusfamilie niet vreemd… En, je moet wel goed nuchter zijn om zo goed tekunnen messenwerpen… Eén voor één gaan ze doeltreffende in het houten bord. Ook spreekstalmeester Jan Willem van Lingen wordt niet ontzien en moet plaatsnemen…Hoe dat afloopt en of het circus op zoek moet naar een nieuwe spreekstalmeester?  Gelukkig sprak Circusweb Jan Willem van Lingen voor de voorstelling!

Het Groot Kerstcircus van Leiden heeft geen live orkest, of eigenlijk wordt deze onder leiding van de ‘Salvini Clowns’ gewoon gevormd en dat geeft een muzikale tint aan het geheel! Mijn diepe respect en bewondering voor de comedy act van Lui en Vitzo Nereus… In de piste verschijnt een prachtige nostalgische lantaarnpaal, tja… en die moet aan,maar hoe? Dat wordt klimmen! Comedy en acrobatiek werkt de lachers op de hand!

En waar ik in staat ben om alle theeglazen te breken, weet Vitzo Nereus prachtige kristallen glazen heel te houden, ondanks dat zij daarmee balanceert op een stok in haar mond! Een fantastische act, waar je bijna sprakeloos van zou worden! Dan valt weer de beurt aan de ‘Salvini Clowns’, met een van de weinige vrouwelijke witte clowns.

Ze weten het publiek te vermaken met live saxofoonspel en ook gaan ze voor het publiek iets lekkers klaarmaken, maar of clowns en eieren daarin een goede combinatie zijn?! Goed voor de lachspieren is het in ieder geval wel… De illusionist ‘Flashback’ laat in een rap tempo een aantal flitsende illusies zien… Zo weet hij uit het niets zijn assistentes naar voren te halen en zit hij ineens zelf in een grote kist, terwijl hij er een paar seconden eerder nog bovenop stond! Hoewel je er op een paar meter afstand vandaan zit, zie je niet hoe dat nu allemaal zo snel kan. En dan laat hij, tot ieders verbazing ook nog een tafeltje zweven… ‘Flashback’ krijgt het enthousiasme van het publiek helemaal mee, als hij zichzelf op een motor laat verdwijnen… Het is ongelooflijk…

En daar moet je even van bijkomen, een pauze is dan ook welkom! ‘De allernieuwste souvenirs!’ zo klinkt een karakteristieke stem… Wat heerlijk om die stem tijdens het bezoek weer te horen. In de foyertent, zijn lichtsouvenirs, limonade en versnaperingen te verkrijgen. Ook de popcorn ontbreekt natuurlijk niet! En dan is het alweer tijd om de plaatsen in te nemen…

Na de pauze neemt Rustam Yuldashev het publiek mee in zijn kubusact boven de piste. De ‘Salvini Clowns’ komen met een heuse oldtimer de piste in, waar een benzinepomp is opgebouwd… Mooi gedecoreerd door passende rekwisieten… Een oldtimer en een clown als medewerker van het benzinestation. Met de auto gebeurt natuurlijk van alles, tot groot vermaak van het publiek. Als kind stond hij al in de piste van het circus, Jindra, van ‘The Faltini Family’, in Leiden brengt hij een rola rola act. En dan is het de beurt aan Lui Nereus, die wederom een mooie act brengt. Hij gebruikt zijn creativiteit en laat zien wat voor kracht hij in zijn armen heeft… Op één arm zijn hele lichaam laten balanceren…  Ook assistentie uit het publiek mag niet ontbreken, want enige hulp heeft Lui Nereus nodig! En ook bij de ‘Salvini Clowns’ moet het publiek aan de slag… Zij worden meegenomen achterop de motor bij de ‘Salvini Clowns’. Het vormt een inleiding naar de laatste en spectaculaire act van Christophe Bruand. Hij laat in de kleine circuspiste zijn motorbeheersing zien! Salto’s, steigeren, geen manoeuvre op de motorfiets is hem te veel! Hij is de laatste act in het tweede deel van het ruim 2 uur durende circusprogramma. Spreekstalmeester Jan Willem van Lingen laat nog één keer alle artiesten voorbij komen in de ‘Grande Finale’.

De circusvoorstelling vindt plaats in een knusse en sfeervolle circustent. Het Groot Kerstcircus Leiden onderscheidt zich door de originele acts van hoog niveau, jongleerwerk is er bijvoorbeeld niet te vinden. Sommige acts zijn toepasselijk gethematiseerd, zoals de act van Lui Nereus, en de ‘Salvini Clowns’.

Een bezoek aan het kerstcircus is leuk te combineren met de nostalgische kermis in Leiden, er is genoeg te doen in Leiden.  Maar, je bent niet in Leiden geweest als je niet bij het Groot Kerstcircus in Leiden bent geweest… www.grootkerstcircusleiden.nl.