25 november 2019

Documentaire Dynastie Knie

Zwitserland – De Zwitserse omroep SRF maakte een tweedelige documentaire over de de Dynastie Knie -100 jaar Nationaal circus.

«Kniesdynastie – 100 jaar Nationaal Circus» vertelt verhalen over passie, liefde, generatieconflicten en discipline en toont het harde leven van het dagelijkse circusleven.

Deel 1

Enerzijds focust het eerste deel van de documentaire op de oprichtingsjaren van de Circus Knie en anderzijds toont het de harde jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er waren vier broers die zegevierden tegen de wil van hun moeder een tent op de pof kochten. In 1919 was deze tent voor het eerst in Bern, waarmee het Zwitserse Nationalcircus Knie werd gestart. In de oorlogsjaren moest het circus met een paar dieren vechten, omdat de paarden door het leger werden opgesteld en voor de andere dieren bijna geen voedsel beschikbaar was. Dieren in het algemeen en de afwijzing van olifanten in het circus zijn ook een probleem. Een andere focus ligt op speciale gezinskwesties zoals generatieconflicten of het vertrek van individuele gezinsleden om hun eigen weg te vinden.

Deel 2

In het tweede deel wordt het circusleven getoond tijdens de tour door Zwitserland. Er wordt ook gezegd dat werknemers uit Marokko en andere landen al generaties lang in het Zwitserse nationale circus werken. Het naast elkaar bestaan ​​in de kleinste ruimtes en mensen van verschillende etnische groepen, religies en culturen is altijd een uitdaging. Enkele beroemde vrienden van de Knies, bijvoorbeeld Géraldine Chaplin, Masha Dimitri of Stéphanie van Monaco, zijn gasten in het circus en hebben hun zegje. Ze praten over hun relaties en ervaringen met het gezin.

Het onderwerp discipline en de bijbehorende dagelijkse training is sinds het begin in alle generaties een groot credo, zelfs bij de jongsten. Deze ijzeren wil om te blijven en het doorgeven van traditie aan de volgende generatie staat centraal in hun leven. Zo vertelt de laatste spurt voor de 100th Anniversary Show over nerveuze stress, maar toont ook de samenhang van de knie. De grote avond van de première vormt het laatste boeket van deze eeuwenlange familiesaga over generaties.


Bron: SRF