Later deze week verschijnt het Oktober/Novembernummer van Circusmagazine De Piste. Daarin onder meer een interview met Maurice Veldkamp, directeur van het Magic Circus. Hij gaat dieper in over hoe het is om in deze coronaperiode met een circus op tournee te zijn, maar ook over het geheel anders verlopen voortraject en het wennen om voor minder publiek te spelen. In een ander interview komt de jeugdige diabolo-jongleur Ezra Veldman aan het woord. Een echte autodidact die de wil heeft om steeds aan nieuwe tricks te blijven werken.

Recensies van de circussen Bossle en Paul Busch worden afgewisseld met variété-programmabesprekingen van GOP (Essen) en Etcetera (Bochum) via het artikel ‘Variété in plaats van circus?’ Nu ook in Duitsland amper circussen te bezoeken zijn, vormen voor menig liefhebber variétés een alternatief. Inwoners van de Finse hoofdstad Helsinki komen helemaal aan hun circustrekken bij Finlandia. Traditiegetrouw staat men er een maand. Prachtige foto’s dienen als kader van de opgeschreven Finlandia-impressies.

Natuurlijk mag de historie niet ontbreken. Er is een boeiend vervolg van de serie Circus in en direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin onder andere de uiterst moeizame relatie tussen impresario Frans Mikkenie en Carl Strassburger voorbij komt. Interessant zijn ook de notities over de tijdens de oorlog reizende circussen Mandera, Renz, Rausch (Mullens), Saltarino en Circus-Variété Boltini. Daarnaast trekt de start van circus Briantelli, een paar maanden na de bevrijding in mei 1945, de aandacht. Tot slot een lezenswaardige bijdrage over het Franse circus Moustier, de eerste buitenlandse onderneming die na de oorlog naar Nederland kwam.

De actualiteit is aanwezig met de artikelen ‘De laatste circusolifant in Moskou’, ‘Wintercircus Sijm naar Duursma Groep’ en ‘Het einde van een circuskamer, eerbetoon aan Frits van Dixhoorn’.

Rubrieken als CircusNieuws en Beestenboel completeren deze uitgave.

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een proefnummer aan, of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen