Vers van de pers rolt nu het juni-nummer van De Piste. Daarin komen verslagen en recensies aan bod van reislustige circusvrienden voor wie afstand geen bewaar lijkt te vormen. Het bracht ze op leuke plekken in wereldsteden, waar boeiende ervaringen werden opgedaan. Roland Vermeylen was voor het eerst in Moskou en St. Peterburg. Hij zag daar niet alleen vijf voorstellingen, onder andere in Nikulin Circus en bij het eerste circusfestival in het aloude Ciniselli-gebouw van St. Petersburg, maar hij kon ook backstage een blik werpen.

Van een totaal andere orde was de trip van Dieter Vindevogel die onlangs een bezoek bracht aan de swingende jubileumshow van het multiculti UniverSoul Circus in New York. Feest, ditmaal naar aanleiding van 250 jaar circus, viert Zippos Circus in Philip Astley’s geboorteland. Piet-Hein Out geeft zijn (foto-) impressies. En in Zwitserland zag Edmond Denos Circus Nock. De meest verre bestemming had fotograaf Marcel Hutzli. Hij vloog naar Tokyo om de show Kurios in de meest bijzondere tent – voorzien van een ingenieuze koepelconstructie – van Cirque du Soleil te bewonderen.

Natuurlijk is er ook ruim plek voor de historie. Onder de titel ‘Acrobatische toeren onder het stof’ verhaalt Inge Klumper meeslepend over haar zoektocht naar de roots van het circusgeslacht Hart. Tegenwoordig reizen nog zo’n zeven Hart-circussen in Frankrijk rond. Dat hun historie zo’n twee eeuwen geleden in Nederland begon, is velen onbekend. Exclusieve illustraties verrijken Klumper’s bijdrage.

Verder is er in dit juni-nummer aandacht voor het nieuwe circus Alexander, naast andere actualiteiten.