27 mei 2022

De man met de ijzeren schedel

Al zappend kun je zomaar in een tv-programma belanden over ‘afwijkende’ mensen. Ze treden op in Got Talent-shows, in documentaires en tv-series: reuzen, dwergen, extreem dikke mensen (die begeleiding krijgen om af te vallen), van onder tot boven getatoeëerde mannen en vrouwen en types met bijzondere acts, zoals slangenmensen en degenslikkers.
We kijken gefascineerd toe, maar waarom?
Billy WellsBilly Wells

In De man met de ijzeren schedel laat Jaco Berveling zien dat deze fascinatie van alle tijden is.

Het boek “De man met de ijzeren schedel. De overlevingskunst van vijf Nederlandse wondermensen” biedt een uniek inkijkje in de wereld van vijf Nederlandse “freaks” en gaat in op de vraag waar onze fascinatie voor deze mensen vandaan komt. Je ziet dergelijke mensen niet meer op de kermis of in het theater. Betekent het dat de belangstelling voor “wondermensen” definitief achter ons ligt of is die van alle tijden?

Ook ruim honderd jaar geleden konden mensen hun ogen niet van ‘wondermensen’ afhouden. Bij ‘freaks’ – een term die vóór 1899 algemeen geaccepteerd was – denken we al gauw aan buitenlandse artiesten. Maar er waren ook Nederlanders die in de periode 1880-1920 met hun afwijking een soms stevige boterham verdienden, zoals de kleine Gerrit Keizer, de reus Jan van Albert met zijn 2,42 meter, de dikke man Egon Cannon met zijn 350 kilo en Charles Takkenberg die van Amsterdam naar Marseille duikelde. En Willem (Billy) Wells liet bijna 20 jaar lang, vrijwel iedere dag, brokken hardsteen met het formaat van een verhuisdoos op zijn hoofd in stukken slaan…
In dit rijk geïllustreerde boek maakt u kennis met deze vijf buitengewone Nederlanders en hun overlevingskunst, en laat de auteur zien waar onze blijvende fascinatie voor ‘wondermensen’ vandaan komt.

Gerrit Keizer Hendrikus Bos
Gerrit Keizer
Kramer en Seppetoni
Albert Johan Kramer
Egon Cannon Wondershow
Egon Cannon
Charles Takkenberg - duikelaar

Jaco Berveling (1957) is socioloog en wetenschapsjournalist. Eerder publiceerde hij over verzamelwoede (Hebben is houden) en over hoe we ons laten leiden door eerste indrukken (Op het tweede gezicht). Nu bij uitgeverij De Republiek (met ook door de auteur gesigneerde exemplaren) en iedere fysieke en internet-boekhandel voor € 17,50 verkrijgbaar.

Meer weten,bezoek de website van de schrijver:

De man met de ijzeren schedel