27 december 2022

De lampjes branden weer in Kerstcircus Nijmegen

Ruim 2 jaar lang was er geen enkel kerstcircus te zien… En ook de familie Freiwald zagen we niet. Harde werkers zijn het, de kleindochters Sharon en Jennifer, Jeffrey en zijn vriendin Romina en natuurlijk Monika en Lutz. Dit jaar zijn ze terug met een geweldige circusshow in het Kerstcircus Nijmegen…

tekst en foto’s Vincent Wols

In het Goffertpark in het Gelderse Nijmegen branden de kerstlampjes weer en de tent is behaaglijk verwarmd! Al snel vult de ruimte zich met de eerste bezoekers, die geduldig aansluiten om de piste van een echt circus te betreden…

In de sfeervolle entourage van de foyertent worden de bezoekers ontvangen door de leukste tante van het Zuiden: Tante Agaath! Ze ontvangt de bezoekers met hun kinderen en samen met haar echtgenoot springt zij bij waar nodig.
Bij de Freiwalds is de spanning te voelen, want na een lange periode maken zij na bijna 2 jaar de tweede circusvoorstelling. En vanuit Circusweb zijn we er bij: eindelijk branden de kerstlampjes weer en mogen we weer bij elkaar zijn…

Hals und beinbruch
Het is precies waar de voorstelling mee begin, zo horen we in het verhaal… Verrassend genoeg begint het programma met de pony’s, nu gepresenteerd door Monika. Kleindochter Sharon heeft de ponydressuur uit handen moeten geven aan haar oma: Sharon heeft bij de voorbereidingen haar been gebroken en is nu verantwoordelijk voor de techniek. Zo gaat dat in een familiecircus: ‘the show must go on’. Lieve Sharon, van harte beterschap en een goed herstel!

Klerenbende
Spreekstalmeester van het programma is Jeffrey Freiwald! Hoog in de circustent doet zij de nodige dingen uit de doeken, het is Romina… Sierlijk zwaait en zweeft zij hoog door de lucht. Clownsduo Martinez brengt de bezoeker een paardje, olifantje en een leeuwtje… Met een grote opwindsleutel probeert hij de knuffeldieren in beweging te krijgen… Een klerenbende in de piste maakt het razendsnelle duo Svetlana en Andre ervan… Wie er op uit gaat, kleedt zich natuurlijk netjes aan… Ow, en uit! En alweer aan! Hoe dan? Zo snel, dat het oog van het publiek deze magische kostuumwisselingen niet kan bijhouden.
Voor de grote runderen schuif ik m’n stoel toch maar wat verder naar achteren, al heb ik het volste vertrouwen in Lutz die de dieren behendig door de piste leidt. Met de hogeschool rijkunsten zien we Monika op een prachtig groot bruin paard. Clownsduo Martinez zorgt daarna voor onvergetelijke fotomomenten met de bezoekers…

In de pauze verzorgen Jeffry en Sharon de popcorn, suikerspinnen en nachos, want ook dat is verkrijgbaar in het Kerstcircus Nijmegen. Even verderop zorgt Monika voor broodjes met worst en ovenheerlijke frietjes. Lutz en Jennifer voorzien de bezoekers van limonade, koffie/ thee/ warme chocomelk en andere lekkernijen. Voor een ieder wat wils dus!

De glazen verdwijnen niet na de pauze, integendeel… De Oekraïense Svitlana Drapchynska gebruikt ze voor een heuse glas balanceer act… In deze betoverende act zijn de glazen verbazend veilig… Anders ligt dat met het clownsduo Martinez die het plan opvatten om met 4 mensen uit het publiek een filmopname te doen… Over een crime passionel, een misdaad uit liefde… Uit een cadeau onder de kerstboom haalt Jennifer iets moois dat haar in hogere sferen doet brengen… Ook zij siert bovenin de piste. Wat een prachtige act, zo natuurlijk, superknap van haar…  Andrei Drapchynska trakteert het publiek op kubusjonglage, fascinerend wat je met een kubus kunt brengen. Ronde vormen, Romina weet daarmee een geweldige act neer te zetten… Zij presenteert hoelahoep… En dan – tot slot – nog een ronde vorm, een ijzeren rond kooi, om precies te zijn… De Peres Riders, zij brengen de ‘Motorglobe of Terror’… Op motoren gaan zij de kleine ijzeren bol in… En wat u dan te zien krijgt, is niet te beschrijven… En daarom kunt u het allerbeste zelf in Nijmegen gaan kijken!

Een afwisselend familieprogramma voor jong en oud. Gepresenteerd door de familie Freiwald, Romina Kaiser, Svetlana en Andre, Duo Martinez, Andrei Drapchynska, Svitlana Drapchynska en de Peres Riders. Leuk om te bezoeken tijdens deze wintervakantie.

Zowel met de auto als het openbaar vervoer is het circus goed bereikbaar. Kerstcircus Nijmegen is zien tot en met zondag 8 januari 2023. Meer informatie en tickets vindt u op: https://kerstcircus-nijmegen.nl/prijzen-tijden-tickets-kerstcircus-nijmegen/.