Circusweb begint in 2019 met internationale allure. Er is zelfs een correspondente bij het Festival van Monte Carlo in Monaco. Geniet mee met Conny Hendriks

17 januari Monte Carlo
Met het hart vol verwachting ben ik naar de eerste voorstelling geweest van de Olympische Spelen van de internationale circuswereld. En het heeft mijn verwachting meer dan oveŕtroffen. Ik zal niet snel meer zo een fantastische voorstelling te zien krijgen en dat op de eerste dag van het circusfestival. Ik kwam zoveel oude bekenden tegen dat mijn hoofd ervan duizelde. Natuurlijk ook uit Nederland w.o. Alex Sijm en Arie Oudenes en heel verassend mijn oude circusdirecteur Martin Hanson.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 11 mensen, lachende mensen
Geen wonder dat Conny zoveel bekenden tegenkwam, ze zitten in het bestuur van de Federation Mondial du Cirque. foto pr Festival Monte CarloHet was zo leuk om hem juist op dit festival weer tegen te komen en zoals vanouds heerlijk over het vak en natuurlijk over de artiesten te kunnen bijpraten. De voorstelling was adembenemend, de allerhoogste klasse van de circuswereld. Ik dacht dat ik alles al een keer gezien had maar werd opnieuw verrast. Het Russisch circus laat je met je mond open staan, fantastische sprookjesachtiche correografie, de mooiste kostuums ooit, maken de topprestaties helemaal af.  Zoveel moois heb ik in jaren niet gezien. Een Quickchange met 17 mensen, als decor reusachtige Fabergéeieren. Een 24 man/vrouw sterk ballet, stuk voor stuk een lust voor het oog. Duo Segway, topacrobatiek op een Segway, kop op kop, jongleren met handen en voeten en dat alles tegelijk rijdend op een Segway, het lijkt de twee dames heel gemakkelijk af te gaan maar ik weet hoe moeilijk het is. Het Russische clownstrio Without Socks is echt geweldig, oude humor maar helemaal vernieuwd, je blijft lachen. Natuurlijk heeft Monte Carlo dieren, Bizons, voorgebracht door Marcel Krämer, voor mij de eerste keer dat ik een vrijheidsdressuur met zes bizons gezien heb. Koning, nee Keizer van de voorstelling was Martin Lacey, 26 leeuwen gelijktijdig in de kooi, mooi rustig voorgebracht, zelfs met humor, klasse. Het ontroerde mij heel erg, ik had zoiets moois nog nooit gezien en weet dat ik het waarschijnlijk na Monte Carlo niet snel meer zien zal. Zoveel liefde en vakmanschap bijeen. Ook achter de schermen zijn Laceys mensen vakkundig want dat is wat het vergt oom zoveel dieren rustig de circuspiste in te sturen

Martin Hanson (81) in Monte Carlo, hij ontving een oeuvreprijs voor zijn werk voor de circuswereld. 
Conny Hendriks, stralend bij de circuspiste van Monte Carlo
Prinses Stephanie, stralens als altijd
In Nederland worden de televisieopnamen zwaar gecensureerd, wij mogen niet zien datr er in de rest van de wereld gewoon olifanten in circussen optreden. 
Balanceren op een hooverboard, moderne middelen sluipen de circuswereld binnen
Martin Lacey, de keizer van de voorstelling, volgens Conny

Programma van donderdag 17 januari
Entree van de Prinselijke familie van Monaco
Opening met het ballet van het Royal circus van Gia Eradze
Petit Gou Gou als monsieur Loyal
Dias Brothers                                        Icariërs
Marcel Krämer                                     Bizons
Without Socks                                       Clowns
Quateurs Prilepin                                 Handvoltige
Yuri Volodehenko                                 Hogeschool/Amour zigeunertableau
Troupe acrobatiek uit China              triplemast
Martin Lacey                                         roofdieren
Duo Segway
Artem Lyubanevych                            aerial perche
Eufs Faberché                                       Quick change groupe 
Charlotte en Nicolas                            handacrobatiek
Royal Circus Gia Eradze                     Tableau Blanc
Royal Circus Gia Eradze                     ballet Circus en finale

Als ik bij de eerste voorstelling die ik gezien heb nog een hoogtepunt mag aanstippen is het zeker dan Artem Lyubanevych aerialperche, ik heb geen woorden om de act te omschrijven, hij begint op de grond aan de perche/stang, de perche gaat daarna heel hoog in de circuskoepel in, Artem werkt zonder longe/veiligheidsriem alles op zuiver kracht, doet de meest gewaagde acrobatische toeren en laat je tot het eind ademloos toekijken, kracht, lef en perfectie.

Het moderne circus werd ook vertegenwoordigd door Charlotte en Nicolas handacrobatiek, als ik het goed begrepen heb (mijn Frans is niet perfect) Nicolas afkomstig uit Monaco, Charlotte uit Canada. Zij hebben elkaar leren kennen op het San Fransisco Circus Center waar zij beiden hun opleiding en diploma kregen.

Monte Carlo vrijdag 18 januari
Ook vandaag ben ik weer zoveel oude bekenden tegengekomen waaronder Eddy van Dijke, vader van Menno van Dijke ” Juggling Tango” inmiddels overal op de wereld bekend. Grappig is ook dat ik steeds denk wie is hij/zij ook alweer en een jonge man zeker tien minuten naast mij heb staan waarvan ik de volgende dag een foto op FB door Wim Peters zie dat het Max Verstappen was, leuk om te weten dat hij ook naar het Circusfestival was. Ik had op de eerste dag zo een mooie voorstelling gezien dat de tweede alleen maar kon tegenvallen. Onzin, ook hier weer toppers aan het werk. Een paar hoogtepunten voor mij: Troupe Aliev Vliegende trapeze staat in het programmaboekje maar het is een show op zich, hoe het vangnet opgezet wordt, hoe de trapezeinstalatie omhoog en omlaag kan en toch alles op spanning blijft, de techniek alleen al is de moeite waard om naar te kijken, en dan de act, ze combineren Russische barre, trapeze en schommel zonder moeite, zonder longe/veiligheidslijn alles op indrukwekkende hoogte. Heel vrolijk op moderne muziek dito kostuums, alsof het geen moeite kost, beter nog nooit gezien. De acrobatische troupe uit China met een jonge man die handstandsteun op handstandsteun stapelt tot bijna in de nok, hij zit wel aan de veiligheidslijn maar deze is steeds losjes en is echt alleen maar voor de veiligheid. Clowns Fips and Beau, waterentree, ouderwets lachen, ze laten het publiek in de loge op het randje van de stoel zitten als ze met zeepschuim op de pisterand lopen totdat uiteindelijk het slachtoffer een klodder op het kale hoofd krijgt.
Opening met het Royal Circus Gia Eradze
Parade met alle artiesten en Petit Gougou in de rol van Monsieur Loyal. Alan Sulc                                    jongleur
Marcel Krämer                         ezels
Clown César Dias
Just two men                              strapaten
Familie Gärtner                         olifanten
Troupe acrobatiek uit China   masten
Troupe Aliev ” Dante”               vliegende trapeze
Martin Lacey                              roofdieren
Les clowns en Folie
Troupe Filinov                           Russische schommel
Fips and Beau                             waterentree 
The Owl and the Pussycat        trapeze
Clown César Dias
Les Femme Djiguites du Royal Circus de Gia Eradze 
Ballet ” Circus”Finale

Geweldig waren de vrouwelijke djiguiten van Gia Eradze, het Amsterdamse Circus Carré publiek welbekend van afgelopen winter. De paarden gingen in deze grote circuspiste op fullspeed, snel en gevaarlijk werk voor de dames. Één van de dames kwam bijna onder de voeten van haar paard terecht toen een riem afbrak die zij nodig had voor de truuk waar ze mee bezig was, het ging maar net goed. Heel leuk om te vertellen is dat de prinselijke familie net voor de start van de show op de welbekende muziek binnenkomt, zo als het hoort gaat het hele publiek staan en gaan zij zitten dan volgt het publiek. Bij de populaire circusacts gaan de mensen direct staan als blijk van waardering, bij de andere acts blijft iedereen zitten. Bij Martin Lacey bleef het publiek wel tien minuten lang staan.

Het boek van Henk van den Berg in de souvenirwinkel

Bijna vergeten te melden dat ik in de vitrine van de souvenirwinkel weer een prachtig boek van mijn grote vriend Henk van den Berg zag liggen, tien minuten later liep ik hem tegen het lijf, in gesprek met Monica vd Meijden, zo grappig. Dinsdag 22 januari is de prijsuitreiking. Ik ga kijken en laat mij verassen. Tot dan ga ik mij weer wentelen in de wereld van glitter and glamour.Ik laat het jullie weten.

Nog een paar fotos deze zijn van Stefan Tierich