Circus in de kerstperiode.Zes januari, Drie Koningen is de dag van de laatste voorstellingen van menig wintercircus in Nederland. Winterseizoen 2018/2019 was weer een zeer succesvolle periode voor circus in het algemeen. Duizenden mensen beleven de traditie om in de kerstperiode samen met familie en vrienden een circusvoorstelling te bezoeken. 
Ik heb zelf vijf mooie voorstellingen bezocht, Kerstcircus Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Hilversum en Zanzara in Amsterdam, allen zeer de moeite waard om te zien. 

kerstcircus ahoy spreekstalmeester


Rotterdam Kerstcircus Ahoy is als het ware al een echte traditie, 48 jaar een Kerstcircus organiseren waarvan 40 jaar door mastodont Ferdinand Banning is in één woord FANTASTISCH. Dit jaar meer publiek dan ooit, als ik het wel heb, rond 3200 bezoekers per voorstelling is overweldigend. 250 jaar circus, een programma gevuld met een aanbod van topartiesten, voor mij persoonlijk bovenaan de familie Florian Richter, salto’s van paard naar paard en Kevin Richter met de Hongaarse post, circusprestaties die je aan deze kant van Europa bijna niet meer ziet. Een geweldig live orkest en absoluut de charmanste ladyspeaker van Nederland Silvia Schuyer. Dank ook voor de altijd lieve ontvangst door Fernand en Bep Banning. Zo als altijd, heb ik mij welkom gevoeld.Voor deze voorstelling vier verdiende sterren.

Den Haag Circus Las Vegas heeft mij gepakt door zijn vrolijkheid, glitter en glamour, de naam dekt echt de lading. Dit circus heb ik in mijn eerdere column al beschreven. Ook hier voor mij vier sterren.

Kerstcircus Haarlem, strapaten

Haarlem – Voor de derde keer op rij heeft de Duursmagroep het aangedurfd om het Haarlems Kerstcircus te produceren. René Duursma heeft in samenwerking met Alberto en Katarzyna Althoff en Robert Ronday een wervelende show tevoorschijn getoverd. Een prachtig tentencomplex, mooie faćade, food trucks, kinderboerderij, ponyrijden, een gezellige kerstaangeklede foyer en grote tent brengt de mensen direct in de sfeer. De show heeft emotionele momenten als er beelden uit het Nederlandse circusverleden geprojecteerd worden van circussen en mensen die mij zeer bekend zijn, zelfs een foto van Mariska, Josette en Maria toen ze nog heel klein waren op Tosca het Jockeypaard van ome Herman Lijfering, dan moet ik toch echt een traantje wegpinken.. Ook ontroeren Robert en Justin Ronday als vader Rob de hoge hoed symbolisch aan zijn zoon geeft, de oude die het stokje overdraagt aan The New Generation. De show was vlot en snel, als enige dierenact elegant en vakkundig voorgebrachte paarden en pony’s en groot en klein door Karl Trunk, zoon van Regina Strassburger en Wolfgang Trunk. Nederlands talent werd goed vertegenwoordigd door de jonge frisse illusionist Justin Ronday en vrolijke clown/komiek Pascal. Moderne mooie lasershow met de Nederlandse Anke de Boer, vliegende trapeze, hoogdraad en superleuk en spannend voor de kinderen de Transformer “Bumble Bee”. Ik blijf in herhaling : vier sterren dik verdiend

teutebergheuvels
Joop Teuteberg, foto Sjaak van den Heuvel

Hilversum – Het is zo een leuk circus, je wordt al voor je de grote tent in mag opgewarmd met grappen en omdat het circus 250 jaar bestaat mogen we het “lang zal ze leven” meezingen. Het publiek loopt al lachend en vrolijk de tent in. Daniel Ligthart en Michael Betrian hebben hun best gedaan om een leuke voorstelling te produceren waar de lach de overhand heeft. Zij zijn er in geslaagd om circusacts te vinden die je niet zo vaak meer ziet zoals bv de Portugese familie Jackson fietsacrobaten en de piano-entree van Joop Teuteberg samen met collega Marcel en zoon Tony, echte muzikale slapstick eindigend met een tapdans op de piano, zo zie je ze niet meer in deze tijd, ze laten het publiek schaterlachen. De voorstelling werd goed gepresenteerd Tony Teuteberg. Michael Betrian heeft zijn diaboloact tot perfectie ontwikkeld, prestatie, kostuum en grime, muziek en licht past als een handschoen, Michael behoort tot the upperclass in artiestenland. Mister Bill, de alter ego van Daniel Ligthart vertegenwoordigt de komische noot op zijn geheel eigen wijze. Leuke en vooral originele sketches soms met clown Marcel waar je heel blij van wordt. De mooie Finse antipode, ladderbalance, een leuke geitenparade, hula hoops en oude bekenden Alex the fireman en Pat’s hondenkomedie, en de glamoureuze strapatenact van Robert Foxall maken van deze voorstelling een geslaagde vrolijke show waar je het publiek heel vaak hoort lachen. Hilversum ik word zo blij van jullie. Vier plus sterren.

Circus Zanzara, foto pr Zanzara

Amsterdam – Circus Zanzara We hebben het luxe probleem van overvolle voorstellingen, maar kom maar zegt Mayke, ik prop je wel ergens tussen. Zo gezegd zo gedaan. Overvolle bak zelfs publiek op de trap gezeten. Zanzara ademt liefde, familiezin en gezelligheid uit. Bij Zanzara voel je je thuis. Ik zie de moderne Amsterdammers met hun kinderen, zelfs met hele kleine baby’s op de arm genieten van deze voorstelling genoemd “Flamo en la Pano (vlam in de pan) deze keer is de piste omgetoverd in een keuken, waar van alles gebeurd, leuke scenes doorspekt met prachtige live muziek en zang, mooie aparte mensen om naar te kijken, acrobatiek, jongleren, luchtwerk verwerkt in een geweldig scenario met een liefdevolle boodschap. Mooie ontroerende handstandact door Jans op een rijdende kinderwagen. Scenes op muziek van drs. P en een Pikketanesie, een prachtige luchtakrobatiek in een kroonluchter. Slapstick door Paulo, Mayke en consorten, prachtige kleinzoon Dorus die onverstoord door de hele voorstelling wandelt en al zijn eerste kunsten verstoond. Zanzara heeft in het Nederlandse circusspectrum zijn geheel eigen plek, ze zijn absoluut uniek en dat zie je ook aan het voltallige publiek. Lieve getalenteerde artistieke muzikale mensen van Zanzara, dank je wel.
Vijf sterren voor jullie