Gilbert Edelstein, de eigenaar van het Franse Cirque Pinder is op 9 november op 84-jarige leeftijd overleden en in stilte begraven. Hij is sinds 1983 eigenaar van Cirque Pinder en voorzitter van het Syndicat National du Cirque.

Robert Ronday laat ons weten dat hij goede herinneringen heeft aan Edelstein. “Vijf jaar lang hebben we samengewerkt bij Pinder, altijd in de maand tussen tussen het najaarstoernee van Herman Renz en Kerstcircus Haarlem. Hij begroette me altijd hartelijk met: ha bon frère messieur Golstein”.

Gilbert Edelstein was de zoon van Asjkenazische joodse textielhandelaren. Als hij de feesttent van Pinder tegenkomt (het circus is dan failliet), neemt hij een hypotheek op zijn huis en koopt hij het bedrijf.

Gilbert Edelstein, voormalig medewerker van Jean Richard, kan het er niet toe brengen om Pinder te zien verdwijnen en koopt het bedrijf in de overtuiging dat het opnieuw kan worden gelanceerd. Hij moderniseert het management en maaktsnel weer verbinding met populair en financieel succes om het in een paar jaar tijd tot een van de juwelen van het Franse en Europese circus te maken.

Dit prachtige avontuur deelt Gilbert Edelstein met zijn familie en creëert zo een nieuwe circusdynastie. Zijn vrouw Andrée neemt actief deel aan de reorganisatie van het bedrijf als General Manager, en zijn kinderen, Sophie , een groot illusionist, en Frédéric , een temmer van wilde dieren, zijn erkende kunstenaars. Gilbert Edelstein was een waar pleitbezorger voor wilde dieren in het circus.
bron: cirque Pinder en wikipedia