Cirque Pinder, een van de grootste circussen in Frankrijk is failliet verklaard. Maar het is niet de bedoeling om de dieren te verkopen, zo laat dierentrainer Frédéric Edelstein weten in de media. 

Circussen hebben het de laatste jaren moeilijk, niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk. Onlangs maakte Circusweb bekend dat drie grotere circussen in Frankrijk stoppen, tijdelijk of voor altijd, dat is nog niet bekend. 
Een van de oorzaken is de activiteit van dierenactivisten die steevast spreken over mishandeling van dieren. Dat heeft er voor gezorgd dat van de 450.000 jaarlijkse scholieren die naar het circus gingen, nog geen 100.000 overgebleven waren. 

Oorzaak van het stoppen is dat het bedrijf Car Promogil, exploitant van Pinder… failliet werd verklaard. Dankzij deze liquidatie zijn het personeel en de artiesten verzekerd van inkomen. De dieren bevinden zich nu op een landgoed met zo’n 130 hectare grond bij Seine-et-Marne, een boerderij met bos. 

 

Frédéric Edelstein is niet van plan afscheid te nemen van zijn twaalf witte leeuwen. “Het is uitgesloten dat ik iets verkoop.” De dieren genieten nu van een mooie vakantie, samen met de zebra’s, kamelen, lama’s. Twaalf witte leeuwen, twaalf kamelen, twee zebra’s, drie paarden, zes ezels … “Al onze dieren zijn bij ons , zei Frederic Edelstein, in een enorm gebied van 130 hectare met een boerderij, bos. Zijn vader kocht dit landgoed, dat 40 km van Parijs ligt al 20 jaar geleden. 
Er wordt zelfs aan gedacht om van dit landgoed een pretpark te maken met de naam Pinderland. Bezoekers kunnen dan genieten van een semi- wild dierenpark. 

In het voorjaar verliep de toer heel slecht, met een enorme omzetdaling van zo’n 60%. Edelstein wijt het aan een economische crisis. Want hij denkt dat het publiek nog steeds houdt van circussen met dieren. Er is nog hoop op staatssteun voor het circus en dan zou het circus weer kunnen hervatten.