Datum 03-12-2021

Het Nederlandse publiek moet het voor het tweede jaar op rij zonder kerstcircussen doen. Een klap die keihard aankomt in de circusbranche. Omdat in de kerstperiode honderdduizenden mensen naar een circus gaan, doet brancheorganisatie Circuspunt een dringend beroep op de overheid om circussen ruimhartig te compenseren voor de reeds geleden en nog te lijden schade.

Direct na het bekend worden op 26 november jl. van de aangescherpte corona-maatregelen maakten veel  kerstcircussen bekend alle voorstellingen af te gelasten. Een aantal circussen onderzoekt nog of het binnen de nieuwe richtlijnen mogelijk is door te gaan. De afgelastingen vonden plaats op een moment dat in een aantal steden de tenten al overeind stonden. Contracten met artiesten en tal van leveranciers kunnen niet worden nageleefd. Tienduizenden mensen die al een kaartje voor een voorstelling hadden gekocht zullen moeten worden gecompenseerd. En omdat er vorig jaar ook al geen kerstcircussen mochten plaatsvonden en er dus geen inkomsten waren, komen de investeringen voor de toekomst sterk onder druk te staan.

Gedwongen te stoppen

De kerstcircussen stonden te popelen om te gaan spelen. De voorverkoop liep overal uitstekend en boven verwachting. Daarom is het een hard gelag om de voorstellingen te moeten afzeggen. Omdat voorstellingen niet in de avond mogen plaatsvinden en de 1,5 meter-voorwaarde de bezoekerscapaciteit zeer beperkt is, is het onmogelijk om met veel minder publiek de producties rendabel te krijgen. Voorzitter van Circuspunt Patrick Cramers “Circus weet zich doorgaans goed zelf te redden. Maar deze situatie, zo vlak voor de opening van het winterseizoen, kan de sector niet zelfstandig dragen. Steun van de overheid is noodzakelijk om het kerstcircus overeind te houden.”

Enkele cijfers:

Begroot aantal bezoekers;                350.000

Speelsteden door heel Nederland:    25

Getroffen medewerkers:                    1.000 inclusief artiesten

Begroot omzetverlies:                        € 8 miljoen.

Over Circuspunt

Circuspunt wil met een gezamenlijke stem een stevig fundament leggen voor het circus in Nederland. Door ondersteuning, bevordering en promotie wil Circuspunt de positie van het circus in Nederland versterken, het publieksbereik vergroten en de maatschappelijke betekenis uitbreiden. Daarbij zijn wij belangbehartiger van circus in de breedste betekenis van het woord. Meer info www.circuspunt.nl.