15 december 2015

Circusmensen aan het woord

Circusmensen aan het woord
bevlogen passieDe huidige crisis heeft hard toegeslagen in het circus. Kan het de crisis overleven of betekent dit de genadeklap voor deze kunstvorm? Het boek Circus: een bevlogen passie van Arthur Hofmeester en Mike Leegwater biedt de lezer een interessant inkijkje in de wereld van het circus. Het boek is tijdens de spectaculaire opening van de circustentoonstelling Hooggeëerd publiek – Komt dat zien, komt dat zien! in het Nederlands Openluchtmuseum op 7 december jl. gepresenteerd. Het geeft een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken van het circus in Nederland en laat insiders en experts aan het woord over de toekomst van het circus. Is het circus gedoemd een zachte dood te sterven of weet het te overleven? Het antwoord op deze vraag en meer vindt u in dit boek.

Het boek Circus: een bevlogen passie gaat in op het glorieuze verleden, het heden, maar vooral de toekomst en biedt een overzicht van de vele varianten van het genre: het traditionele circus, het ‘nieuwe’ circus, het kerstcircus, de vele kindercircussen en opleidingen. Een boek om niet te missen.

Expertise
Wat het boek vooral bijzonder maakt, is het feit dat het de circusmensen zélf aan het woord laat. Directeuren vertellen over hun passie in goede tijden en slechte tijden, zoals Milko Steyvers van Circus Herman Renz: ‘Als ik alles had geweten, was ik lekker clown gebleven.’ Ook de veranderende bedrijfsvoering komt aan bod, zoals Alex Sijm, directeur van Circus Sijm, vertelt over het grote aantal besloten voorstellingen voor bedrijven, overheden en instellingen: ‘Ik focus me daar nadrukkelijk op.Wij denken actief mee. De expertise als het gaat om evenementen is groot.’ Ook programmeurs en artiesten geven een inkijkje in hun bestaan en gevoelens.

Iets bijzonders
Experts aan de zijlijn geven ook hun mening over het circus en vooral het imago. Journalisten zoals Hans Visser, al jaren kunstredacteur bij vele dagbladen, citeert Joop van den Ende: ‘Zorg dat je iets bijzonders hebt en sla dan hard op de trom, zorg dat de mensen weten dat je iets bijzonders hebt.’ Hij adviseert circussen veel meer te doen aan PR en voegt daaraan toe: ‘De kracht van klassieke circussen is dat alles echt is.’
Traditioneel circus, nieuw circus, kerstcircus, het boek geeft met recht een dwarsdoorsnede van het circus in Nederland. Veel interviews, mooi fotomateriaal, een keur aan verhalen over de passie van mensen die ‘besmet zijn met het circusvirus’, zoals Jeroen Hillenaar, producent van vele wintercircussen, het noemt.

Hartstocht
Uit het boek spreekt vooral de passie, die maakt dat circusmensen doorgaan met hun zware leven. Ook in tijden van crisis. Het is juist die hartstocht die ervoor zorgt dat ze doorgaan, want ondanks alles overheerst optimisme in het boek of, zoals Milko Steyvers het verwoordt: ‘We krabbelen langzaam uit het dal en ik denk dat het steeds beter zal gaan.’

Het boek Circus: een bevlogen passie is een uitgave in de reeks Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Aanbieding
Wie nu dit boek bestelt bij Circusweb, betaalt 16,50,
geen verzendkosten.
Bestellen door overmaken van 16,50 aan NL83RABO0336852207 TNV GS de Leeuw, ovv met vermelding van uw adresgegevens, u ontvangt dan per ommegaande het boek. 
bevlogen passie