Circuslessen voor kinderen met leerachterstanden

1052

2012, Hoelahoeps in de bomen..

SEPTEMBER – Scholen met leerachterstanden, die kom je steeds vaker tegen in grote steden. Sinds vorige week werk ik op zo’n school. Ik heb er nog geen autochtoon kunnen ontdekken. Kinderen met allerlei accenten met afkomsten uit allerlei exotische oorden, maar ook uit de oostbloklanden.
Om deze kinderen extra te stimuleren is op deze brede school de leertijd verlengd. En van half twaalf tot half twee worden er o.a. circuslessen gegeven aan alle groepen, 4 dagen per week.
Heel dankbaar werk, want bij circus zit natuurlijk een stuk talentontwikkeling, maar ook fijne motoriek, balans, behendigheid, reactievermogen, hand/oog coordinatie.
Het nieuwe is: je moet samenwerken met elkaar. Dat is best wel moeilijk voor deze kinderen, die nu al weten dat ze flink moeten knokken in deze maatschappij. Om te beginnen oefenen ze dat al lekker op elkaar. En tussendoor proberen ze dan nog met circusmaterialen te spelen. Zo veranderen borden en stokjes al snel in schilden met zwaard, een poi is ook leuk om op elkaars kop te laten stuiteren, een diabolo slingeren naar een ander kind is min of meer dodelijk, en hoelahoeps hangen zo lekker in de hoogste bomen rond het plein. Afijn, probeer in zo’n chaos maar eens goed les te geven. Gelukkig heb ik hier al ervaring mee, met andere Vogelaarprojecten. Flink kort houden, af en toe iemand uit de groep halen om af te koelen, de hele groep stilzetten als het echt uit de hand loopt, en dan wat over circusgeschiedenis vertellen, en nog meer van dat soort trucjes. De tijd vliegt echt tijdens die lessen, want je verveelt je geen moment. En daarna zorgt Frank van mijn uitzendbureau, er meestal voor dat ik dezelfde dag nog naar een volgende klus kan, en dat zijn dan weer de witte scholen, met kinderen die een stuk rustiger zijn.
Wat ik wel weet, dat als die kinderen allemaal hun leerachterstand hebben weggewerkt en carrière gaan maken in de maatschappij, integreren, dan zullen ze erg ver komen. Fanatiek, mondig, snel, op naar glansrijke banen in de toekomst. En daar heb ik straks toch mooi aan meegewerkt.
zielsgelukkig

 

NapPas

 

 

 

Zielsgelukkig met bordjes draaien 

Naschrift: dit project begon zo happy, maar het werd steeds meer een ramp. Alle activiteiten werden gepropt in een paar dagen, de kinderen werden van de ene naar de andere activiteit gesleept en waren helemaal hyper als ze bij mij aankwamen. Bijna alle medewerksters aan dit project stopten er na enkele maanden mee. Te weinig begeleiding, te weinig gehoor van de school, jammer!