8 maart 2023

Circusweb spreekt de winnaars van het circusfestival in Girona

Tussen 1 en 7 maart 2023 dompelde het Spaanse Girona zich onder in een bad met circustalent. Tijdens het ‘Festival Internacional del Circ Elefant d’Or’ speelden twee programma’s; voorstelling ‘blauw’ en ‘rood’. Op dinsdagavond 7 maart werden de Gouden Olifanten uitgereikt.

Winnaars van de Gouden Olifant:

  • Duo Disar (Oezbekistan): strapaten
  • The Flying Caballero (Mexico): vliegende trapeze

Winnaars van de Zilveren Olifant:

  • Vertex (Israël): acrobatiek
  • The Acrobatic Troupe of Dezhou (China): diabolo
  • Mat & Mym (Canada): rolschaatsacrobatiek

Winnaars van de Bronzen Olifant:

  • The Flyers Valencia (Colombia): dubbel rad des doods
  • Argendance Company (Argentinië): dans en slagwerk
  • Hermanos Rodriguez (El Salvador): ikarische spelen

Duo Disar
Circusweb.nl sprak met de winnaars van de Gouden Olifant: Duo Disar uit Oezbekistan. Zij presenteren een waanzinnige en unieke act op grote hoogte. Daarbij combineren zij in de lucht acrobatiek aan strapaten met haarhang én mondhang aan bitjes. De onderstaande video ademt het al; dit is een act waar er niet veel van zijn. Disar werd beloond met grote publiekswaardering.

Sancho – de mannelijke helft van Duo Disar – kan zijn geluk niet op: “voor ons was het circusfestival in Girona in één woord: FANTASTISCH. Alles is goed verlopen en we kijken terug op een prachtige festivalperiode.

Het winnen van de Gouden Olifant is een ontzettend belangrijk overwinning in ons leven. Ten eerste omdat het überhaupt ons eerste festival was. En ten tweede: onderdeel zijn van het festival in Girona betekende voor ons een eerste reeks optredens in Europa. We hebben enorm hard gewerkt en we waren benieuwd hoe ons werk in Europa aan zou komen.

Deze optredens en de behaalde winst betekent – wat ons betreft – nog maar het begin van onze reis.”

Darina: “we pakken nu eerst even een korte pauze en bereiden ons dan voor op meer internationale festival, met hernieuwde krachten.”

Sancho neemt het over: “zoals het er nu naar uitziet, gaan we later dit jaar naar China voor een periode met optredens. Er zijn nog geen Europese plannen, maar we hopen dat we hier snel terugkomen.”

Foto’s: Eye of Circus