Circus Renz International is opgericht in 2006. Het splitste in dat jaar af van Circus Renz Berlin. Eigenaar is Franz Renz.

Circus Renz Internationaal

Gezien in Spijkenisse op 31 augustus. Het circus staat keurig netjes opgesteld aan de Maaswijkweg in Spijkenisse. De geel blauwe tent van 34 meter doorsnede van het Italiaanse merk Cannobio en daarvoor een oplegger en de imposante met de hand geschilderde façade trailer zijn de blikvangers van het circus. Als je richting de tent loopt kom je langs de buffetwagen, waar niet alleen popcorn, chips en frisdrank wordt verkocht, maar zelfs patat.

In de tent een tribune met zitkuipjes die plaats bied aan 800 bezoekers, er zitten er op deze zaterdagmiddag ongeveer 150. Na Spijkenisse gaat het circus naar Haren in de provincie Groningen en dan voor uitkopen naar Hamburg in Duitsland, waar de huidige tribune wordt uitgebreid naar 1200 zitplaatsen. Er zijn alleen vier masten in de tent en geen stormpalen die het zicht naar de piste zouden kunnen hinderen. Een heel groot aantal ledlampen, een aantal moving heads en een volgspot zorgen voor de juiste sfeerbeelden. Vier rook kanonnen met verlichting zorgen voor een special effect.

De twee uur durende show wordt geopend door drie Spaanse danseressen, een van de danseressen is Georgina Kaselowsky , zij  gaat in een ring de lucht in en voert een kort en krachtig luchtnummer uit. Daarna betreed haar man, Frans Renz jr de piste met 4 witte en 4 bruine Arabieren. Frans Renz jr is geheel relaxed en dat straalt af op de paarden want ook die voeren geheel relaxed hun nummer uit, eerst op een modern muziekstuk, dat wordt vervolg door een bigband versie van  “I will survive” , daardoor ontstaat het echte ouderwetse circusgevoel.

Frans Renz jr Foto: persdienst Renz Internationaal

Daarna betreed Bernardo Renz de piste en die presenteert zich als een sympathieke jongleur die het zich zelf zeker niet makkelijk maakt, tot 7 balletjes en later, 4, 5 en 6 kegels laat hij schijnbaar moeiteloos en bijna foutloos door de lucht circuleren. Vervolgens verschijnt Georgina weer in de piste en die laat in hoog tempo, de hoepels rond haar middel, nek en armen draaien. Zowel Georgina en Bernardo worden geassisteerd door Frans Renz jr. Het is al snel duidelijk, dit programma wordt voornamelijk door de familie Renz zelf uitgevoerd en dat betekend dat er hard gewerkt moet worden, je nummer doen, omkleden, je familie helpen en zelf snel weer de piste in.

Bernardo Renz , Foto: Jack Apon

Vervolgens staat Frans Renz jr zelf al weer midden in de piste want in smetteloos witte kostuums komen Kimberly Scholl en Anthony Renz staande op een paardenrug de piste ingereden om een mooie pas de deux te paard uit te voeren. Klassiek circus op zijn best, even hoop ik dat er ook nog een komische pas de deux volgt, maar dat is helaas niet zo.

Dan betreed clown Yotzo de piste. Hierna komt Anthony Renz met 3 kamelen, een ieder met een mooi zwart wit dek op zijn rug. Twee watusi runderen maken dit exotentableau compleet. Nog een keer Clown Yotzo en dan is het pauze.

Na de pauze begint de voorstelling met de vriendjes van miss Kimberly Scholl, 5 grappige zwart witte geiten en een vrolijke border collie, laten allerhande tricks zien en de gedrevenheid van de hond is aandoenlijk, leuk en vrolijk, zeker voor de kinderen in het publiek is dit nummer aansprekend.

Kimberly Scholl, Foto: Jack Apon

Op de tribune tussen het publiek staat plots een jongeman die een prachtige solo geeft op een sopraan saxofoon. Dit geeft de gelegenheid om de piste klaar te maken voor het koorddansnummer, op het zogenoemde slappe koord, laat de nog jonge Miss Jenny twirl stokken draaien en balanceert ze zelfs op een rola rola op het koord.

Daarna volgt een voltige nummer te paard waaraan bijna de hele familie meewerkt, de voltige gaat over naar jongleren te paard. Tot maar liefst 7 kegels worden in razendsnel tempo overgegooid, echt circus pur sang. Als gag tussendoor zien we de kleine Anthonio op een pony en later met zijn broertje Allesandro met een groep loopeenden. Hun moeder Georgina komt nogmaals in de piste nu aan de verticale doeken, opvallend hoe snel zij steeds door mankracht en niet door een motor razendsnel in de hoogte wordt getrokken. Zonder zichtbare veiligheid en steeds met een charmante lach op haar gezicht laat ze zien dat ze veel circusdisciplines beheerst.

Georgina, Foto : Jack Apon

Het finale nummer is van Zdenek Orton Ruml die  eerder de saxofoon bespeelde, razendsnelle diabolo’s vliegen door de lucht, een, twee, drie en zelfs vier stuks. Vooral het tempo bij dit nummer is opvallend.

En dan de finale, een hoepel met witte doeken wordt omhoog gehesen, elke artiest houd een witte doek vast en ondanks dat de artiesten op twee handen zijn te tellen ontstaat er hierdoor een mooie volle piste , in het midden staat Kimberly Scholl en zij zingt het finale lied, The Final Curtain. Een fantastische indrukwekkende stem, die het waard is om gehoord te worden, van mij mag ze vaker in de show zingen. Het publiek heeft een hardwerkende jonge gedreven circusfamilie gezien en keert tevreden huiswaarts.

oznorCO

Tijdens de kerstdagen staat Renz Internationaal in Maastricht en dan worden onder andere de Buby Ernesto’s clowns aan de show toegevoegd.