15 maart 2019

Circus opleidingen

(Internationale)  Circus opleidingen

Vroeger  waren er twee manieren om circus artiest te worden: ofwel via familieleden (indien zij circusartiest waren) ofwel gewoon door goed te kijken en alles zelf te leren (de autodidacten). Vandaag de dag kan en gebeurt het ook nog steeds op die manier, maar ondertussen zijn er diverse (HBO) circusopleidingen bijgekomen.

Nederland

Circusschool De Hoogte

De populariteit van circusacts en circusactiviteiten is de laatste jaren enorm gestegen. Circusschool de Hoogte levert hiertoe sinds 1995 een grote bijdrage. Circus is kleurrijk en divers en het spreekt tot de verbeelding. Circus is een unieke combinatie van creativiteit en fysieke vaardigheid.Zij verzorgen circuslessen voor kinderen, circusprojecten op scholen, voor bedrijven en evenementen, ze doen artiestenbemiddeling en geven advies – en informatie op circusgebied.

Circusschool De Hoogte                                                                                            Honk 10, 8409 CJ Hemrik                                                                                            Mo Brak: Tel +31516 471144 of +316 27074165                                                    Website Circusschool de Hoogte                                                                                 Mail hier naar circusschool de hoogte

HBO Circus Arts of Circus and Performance Art

Een hbo-opleiding Circus Arts, daar wordt je opgeleid tot professioneel uitvoerend kunstenaar met als specialisatie het circus (theater), waarbij je als zelfstandig ondernemer je eigen artistieke keuzes leert maken. Er zijn in Nederland twee hogescholen die deze speciale, internationaal georiënteerde circusopleiding aanbieden.

Fontys Hogescholen in Tilburg

Prof. Goossenslaan 1,
5022 DM Tilburg
Tel +31(0)88507399

Het Rotterdamse Codarts

Kruisplein 26
3012 CC Rotterdam
Tel +31 (0)102171100

Wat kun je worden met hbo Circus Arts?

Met een hbo-diploma Circus Arts op zak ben jij een professioneel uitvoerend kunstenaar. Je kunt je aansluiten bij een (internationaal) gezelschap of werken als soloartiest. Niet alleen bij het circus trouwens, maar ook bij bijvoorbeeld pretparken, theatershows, het variété of evenementen.

Welke vakken krijg je tijdens je Circus Arts studie?

Gedurende het totale vierjarige programma werk je aan je fysieke, technische en creatieve talenten. In het eerste jaar begint het met een theoretische basis met, onder andere, de geschiedenis van het circus. Daarnaast krijg je ook praktische vakken, zoals expressie, lichaamstraining en de verschillende circustechnieken. Ook wordt je getraind in het zelfstandig ondernemerschap. De voertaal van Circus Arts is Engels.

In de vervolgjaren ga je je specialiseren in de discipline van jouw keuze en leer je waar een circusact aan moet voldoen, ook wel compositieleer genoemd. Je leert jezelf presenteren en onderscheiden. En je creëert eigen acts, waarvoor je regelmatig samenwerkt met studenten uit andere kunstdisciplines, zoals muziek en dans. Een tijdje buiten Nederland studeren wordt gestimuleerd, aangezien de circuswereld vaak grensoverschrijdend is. Je afstudeeropdracht bestaat uit een individuele act en een groepsopdracht. Net zoals iedere andere hbo-opleiding moet je ook een scriptie schrijven.

Circus Arts vaardigheden

Als je binnen de circuswereld de top wilt bereiken, dan moet je allereerst talent hebben, een doorzetter zijn, ambitieus, creatief, artistiek en tegen kritiek kunnen.

Profiel kiezen en toelating

Heb jij interesse in deze circus opleidingen, dan mag je met elk profiel van de havo of de het vwo beginnen aan de opleiding. Wel kennen de opleidingen een toelatingsexamen. Je dient dan je kunsten te tonen en de hogescholen bekijken dan of je goed genoeg bent om te beginnen aan de circus opleiding. Ook met een mbo-diploma op niveau 4 ben je toelaatbaar. Ben jij 21 jaar of ouder, dan kun een toelatingstoets doen. Dit is handig als je niet de juiste diploma’s bezit voor de toelating. Dit is een zware route en de inhoud van de 21+ toets verschilt per hogeschool. Je krijgt tijdens het 21+ examen in ieder geval de vakken Nederlands en Engels. Dit wordt vaak aangevuld met één of meerdere vaktoets(en).

Studieniveau: hbo bachelor

Duur opleiding: 4 jaar

Numerus fixusopleidingen: nee

Collegegeld 2018-2019: € 1.030,- in eerste jaar, daarna € 2.060,- (publieke hogescholen, voltijd studie)

ETCS punten: 240 (+/- 1.680 uur studeren)

Titel na opleiding: Bachelor of Bassie

Ook in deeltijd of duaal: nee

België

In Vlaanderen bestaat (helaas) nog geen circushogeschool. De circusateliers zorgen met hun wekelijkse lessen voor het belangrijkste circusaanbod. In Leuven is er ook een circushumaniora: KA Redingenhof heeft in de sportrichting een optie circus. En uiteraard is er Circuscentrum dat enkele artistieke bijscholingen organiseert, zoals de ESAC-stage en masterclasses voor artiesten

Vlaams Centrum voor Circuskunsten vzw (Circuscentrum)

Dok Noord 4 F 001

B-9000 GENT

Tel +32 (0)9 233 85 89

Ecole Supérieure des Arts du Cirque (Brussel / Franstalig)

Wie een voortgezette opleiding op hoog niveau wil volgen, kan deelnemen aan het ingangsexamen van ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) in Brussel. Het gaat hier wel om een intensieve bacheloropleiding van drie jaar waartoe jaarlijks slechts een 15-tal kandidaten (min. 18 jaar) op hoog niveau geselecteerd worden. De ESAC wordt beschouwd als een van de belangrijkste circushogescholen ter wereld. Ook in Brussel opereert Espace Catastrophe, internationaal creatiecentrum voor de circuskunsten, waar volwassenen diverse bijscholingen kunnen volgen.

Ecole supérieure des arts du cirque

Campus du Ceria – bât. 8B

Avenue Emile Gryzon, 1

1070 Bruxelles – Belgique

Tel : +32 2 526 79 00

Frankrijk

In Frankrijk zijn er een groot aantal scholen

Fratellini Academy

Centre National des Arts du Cirque

Ecole Nationale de Cirque de Chatellerault

Le Lido Lomme

FAI AR

Etcetera

FEDEC

Wil je weten welke circusscholen er nog meer in de wereld zijn bezoek dan de website van FEDEC de Wereldwijde  Federatie van professionele circusscholen

Circus opleiding Codarts

Bronnen: hbostart en circuscentrum Vlaanderen