tekst en foto’s Fred Niessen

ZWITSERLAND – In Würenlingen 60 km ten oosten van Bazel bezocht ik circus Medrano. De naam Medrano kreeg drie jaar geleden weer betekenis in de Zwitserse circuswereld. Het was de Italiaanse familie Bizzaro (Alvaro) die door Zwitserland reisde met hun circus Picard wat al snel een naamsverandering onderging. Een jaar geleden zag ik hun voorstelling en ik was toen aangenaam verrast door het programma met name door de uitgebreide paardennummers.

In Würenlingen zie ik tot mijn verbazing een heel ander circus, veel kleiner van omvang en ik mis daar de staltenten. Dan wordt het tijd om vragen te stellen en ik kom meteen uit bij de juiste persoon namelijk de huidige eigenaar Davide Trentini die openhartig vertelt naast zijn Dreamland Event nu een circus te hebben wat gehuurd is en dat ermee eigen materiaal aangekocht wordt, zoals onlangs nog enkele woonwagens van Circus Nock. De naam Medrano herinnert aan het dierrijke circus van Urs en Romy Strasser die tot 2009 actief door Zwitserland reisden. Na het overlijden van Urs is al het materiaal doorverkocht aan circus Royal en is ook de naam Medrano vrijgegeven.

Voor Oliver Skreinig destijds mede-eigenaar van Circus Royal (wat door faillissement ter ziele is geraakt) die de naam Medrano weer tot leven heeft geroepen. Dat deed hij enkele jaren geleden al met de komst en samenwerking van Alvaro Bizzaro die toen reisde onder deze naam. Er heeft dus het afgelopen jaar weer een wisseling plaats gevonden wie onder deze naam mag reizen.

Medrano reist dit jaar in kleiner formaat met een 30 meter witte koepel tent en de transporten zijn drastisch teruggebracht om ook de hoge brandstofprijzen te kunnen drukken. Het huidige Medrano ziet er zeker niet verkeerd uit maar ten opzichte van wat er vorig jaar onder die naam reisde is het wel een groot verschil.

Programma

Een twee uur durend programma wordt geboden met behoorlijk uitschieters zoals het Duo Igen met hun honden, tien zeer gewillige Tibetaanse Terriërs die perfect werken. Ook hun geitennummer is aandoenlijk. Zij waren vorig nog in Nederland te zien bij Harlekino tijdens het zomertournee. Een andere uitschieter: het trio Jalal partner equilibristen. Afwisseling genoeg in het programma van zwaardbalans tot het strakke koord en ook het rad des doods is in het programma opgenomen. Zie verder het volledig programma overzicht. Hoe belangrijk een goede naam voor een circus is blijkt nu maar weer eens!