tekst en foto’s Fred Niessen

LAUSANNE – Verschillende parkeerplaatsen aan het meer van Geneve zijn ingenomen door Circus Knie. Een grote parkeerplaats wordt compleet ingenomen door het chapiteau, een andere door de grote transportwagens en nog een voor de manschapwagens en een aparte parkeerplaats voor alle artiesten inclusief de familie Knie. Een indrukwekkend geheel wat er prachtig bij staat.

De premièreavond is geheel uitverkocht en dit is een goed begin voor een sfeervolle voorstelling. Net zo als vorig jaar is ook dit seizoen de Zwitserse superster/zanger Bastian Baker van de partij.
Zijn beeltenis siert de cover van het Kniemagazine maar ook op de posters is hij de blikvanger. Zijn aandeel in het programma is ook niet gering en dat alles heeft te maken met zijn veelzijdig talent. Hangend aan de strapaten of balancerend op de rug van twee Friezen in duo presentatie samen met Ivan Frédéric toont Bastian zijn talenten. Hoe geliefd deze zanger is merkbaar aan de honderden oplichtende telefoonschermpjes tijdens zijn songs.

Naast Bastian Baker het Duo Full House die met hun cabareteske humor de klassieke clowns vervangen. Het circus Theater Bingo is inmiddels een vast onderdeel van het Knie programma met dans en acrobatiek schitteren ze bij de opening en tijdens de finale maar tussendoor weten ze ook op fantastische wijze nummers in te leiden of te ondersteunen.

Hightech
Dat er een nieuwe generatie de scepter zwaait is duidelijk merkbaar. Nog nooit lagen de accenten zo sterk op belichting en techniek. Een verhoogd podium wat in een mum van tijd uit de lucht komt en voorzien is van super hightech lighting. Alex Michael maakt een riskante wandeling ondersteboven in de voetlussen die in de nok van de tent op 15 meter hoogte zijn aangebracht. Hij springt van de ene naar de andere trapeze en belandt daar aan zijn knieholtes. Het Schleuderbrett wordt door de gebroeders Paco en Rafa (Duo Olmos) riskant besprongen. Ze geven een moderne draai aan deze klassieke discipline.

Manegedebuut

Voor Maycol Knie junior(4) is het een serieus manegedebuut op zijn pony.
Hij wordt daarin gesteund door zijn oudere zus Chanel Marie(11) die een ponyvrijheid laat zien met zes pony’s.
Ivan Frédéric toont een vrijheid met zes bruine volbloed Arabieren in combinatie met 6 witte Arabieren. Ze lopen verschillende figuren en hebben praktisch geen bijsturing nodig. Een oogstrelend nummer waaraan opa Fredy ongetwijfeld zijn bijdrage heeft geleverd.
Met Priscilla Errani staat er niet zo maar een hoelahoepnummer in de piste, dit nummer kenmerkt zich door de enorme snelheid waarmee gewerkt wordt maar ook door de 30 hoepels die rond heupen, armen en benen draaiende worden gehouden. Extreem Light een dansgroep uit de Oekraïne levert een bijzondere sfeer met hun dans in hun speciaal gemaakte ledkostuums. Een uniek trampolinenummer ingestudeerd door de Erani’s en ondersteund met een heleboel Led Techniek zorgt voor verbazingwekkende momenten.
Een handstand equilibristic wordt tot in de perfectie beheerst door Dima Shine. Een en al topnummers in dit programma, bijzonder riskante luchtacrobatiek van het Duo El Beso en als finalespektakel de vliegende motorrijders van de Mad Flying Bikers waarbij zelfs een quad door de lucht gaat. Dierennummers beperken zich jammergenoeg alleen tot de paardennummers maar daarop wordt kwalitatief ook absoluut niet ingeleverd.

Ook dit jaar weet Knie weer te verbazen met een kwalitatief hoogstaand programma ondersteund met de modernste high technic en een fantastisch live orkest.