Zwitserland, Genève – In hartje Genève op het Plaine De Plainpalais had KNIE zijn plaats ingenomen. Het wagenpark werd ten dele afgeschermd door hekwerk met bespannen wit doek wat ten koste ging van het idyllische plaatje. 

Tekst en Foto’s: Fred Niessen

Bastian Baker  siert de posters en de voorkant van het KNIE magazine. Het is al sinds jaren gebruikelijk dat er bekende gastkomieken het programma versterken maar dit seizoen is het de Zwitser sing & songwriter Bastian Baker die zijn carrière startte als beroeps ijshockeyer maar uiteindelijk zich helemaal toelegde op de muziek.

Hoe populair hij is bleek al bij zijn opkomst toen honderden telefoons in de verlichting stand over gingen. Een overweldigend programma opening met de motoren van de Mad Flying Bikers die door de lucht gingen. Grootse vlammen schoten omhoog en het Circus Theater Bingo maakte het plaatje compleet.  Peter Shub reprises waren allen bekend vanuit het  Roncalli tijdperk maar zeker nog succesvol. Met Fratelli Errani werd een fantastisch acrobatisch huisnummer getoond. Bijna in ieder Zwitsers circus komt er wel een versie van Willem Tell voorbij, Double Risk toonde een zeer gewaagde versie hiervan met kruisboog en messen. Chanel Marie Knie presenteerde een pony act in combinatie met Circus Theater Bingo waarbij de paarden door hoepels liepen en witte duiven de hoepels opsierde. Haar oudere broer Ivan Frédéric reed een zelfverzekerde hoge school zonder gebruik te maken van de teugels. Een romantisch hand op hand nummer van het Duo Flame wat zijn vervolg in de lucht kreeg waarbij het licht en water een bijzondere sfeer op riep. Zeer indrukwekkend werd op grote hoogte gewerkt op het strakke draad door The Gerlings met o.a. de zeven mans piramide.

De nieuwe generatie: Maycol heeft door de jaren heen een goede leerschool van zijn schoonvader Fredy gehad, nu deze zich geheel uit de piste heeft teruggetrokken is er plaats en ruimte voor de nieuwe generatie. Zijn paardenspel begon op een Fries die op een postament stond en heel langzaam ronddraaide. Uitgekiende belichting leverde een  prachtig beeld op. Daarna de zes Friezen met een mooie chorografie en een vriendelijke liefdevolle presentatie. Met de vier witte Arabieren werd het tempo opgevoerd en liet Maycol  o.a. indrukwekkende steigers zien. Het paardenhuisnummer heeft na het vertrek van Fredy zeker niet in kwaliteit ingeleverd. Bastian Baker is het verlengstuk van deze paardendressuur. Gezeten op een Fries in een prachtig kostuum reed hij relaxt de piste rond en presenteerde een van zijn vocale nummers waarbij heel veel lampjes van de smartphones weer oplichten. Het Duo Flash of Splash wordt tijdens hun strapaten nummer voorzien van een vocaal nummer door Bastiaan Baker. Metershoge waterstralen kwamen uit het verhoogd podium. Weer een romantisch nummer van het hand op hand Duo Flame en ook nu weer water maar dan als een forse regenbui waaronder beide hun act opvoerde.

Met Globe Of Speed werd een kogel geplaatst van 6 meter doorsnede waar 10 motoren tegelijkertijd hun rondjes reden. Spectaculair wat deze Columbianen en Argentijnen lieten zien, het publiek ging helemaal uit hun dak!  Samen met Bastian Baker verschenen ook de Bingo dansers en kwamen alle artiesten op met  smart Phone in lichtstand. Het voorbeeld werd snel overgenomen door het publiek en dat leverde een bijzondere sfeer op tijdens de finale. Het programma werd terecht gewaardeerd met een langdurig applaus en een staande ovatie.