Afgelopen zaterdag 14 augustus reisde ik met een klein gezelschap af naar camping Molenvelden in Veldhoven om de voorstelling te bezoeken van circus Bolalou. Ik had dit circus nog nooit gezien en ook was het mijn eerste voorstelling die ik bezocht sinds anderhalf jaar vanwege de Corona periode. Mijn doel was om daar de jonge clown Sem live te kunnen zien spelen. Ik had hem dit enige tijd eerder beloofd tijdens één van mijn online clowns Workshops waar hij aan deelnam.

Tekst Pascal de Boer – Foto’s Martijn Hendrikx 

Aangekomen op de camping kwamen de grote circus plakkaten je al tegemoet wat opzich een goed teken is. Jammer dat de meeste geen datum stroken meer hadden omdat ze er afgewaaid waren en je daardoor de belangrijke informatie van het circus niet meer kon lezen en je moest raden wanneer het circus er stond en hoe laat de voorstellingen zouden beginnen.

Toen we het circus terrein naderden via de zijkant stond er toch een relatief groot wagenpark waarbij je best wat verwacht van de show. Clown Sem die eigenlijk Sem de Vries heet stond al op ons te wachten en heette ons hartelijk welkom. Na een rondleiding te hebben gehad en even kort met cheffin Steffie Rutten te hebben gesproken kon de show in de redelijk gevulde kleine en licht doorlatende tent beginnen. Zo groot als het wagenpark was, zo klein was het vierkoppige groepje artiesten.

In de voorstelling was Rafaëlla te zien met haar man Erik. Dit duo komt uit België en brengen verschillende dierennummers zoals een paard die uit eten gaat in een restaurant en een papegaaien nummer met voornamelijk grote blauw gele ara’s. Daarnaast was cheffin Steffie verschillende keren in de piste te zien met onder andere een honden en geiten nummer.

Clown Sem

Uiteraard kwam ik voor de getalenteerde twaalfjarige clown Sem. Het gebeurt maar zelden dat je denkt “dit is er eentje”. Een pure lieve jongen met een gouden hart op de juiste plaats in combinatie met zijn passie voor de clownerie, maakt van hem een ware ruwe diamant. Ik heb werkelijk genoten, gelachen, gehuild en alles wat daar tussen zat. Wat is dit een top talent die ongelooflijk veelzijdig is voor iemand van nog maar 12 jaar oud! Enorm muzikaal, inventief en bovenal oprecht grappig! Welke clown van die leeftijd die niet uit een artiesten familie komt beheerst zoveel verschillende disciplines zoals het gelijktijdig spelen op twee trompetten, accordeon, Altsaxofoon, mini trompet en mondharmonica? Ik ken ze niet. Daarnaast goochelt hij, jongleert met 5 ballen, loopt op een rollende kogel en houd daarbij drie draaiende bordjes hoog en in zijn andere hand al jonglerend nog eens twee ballen. Ook nam Sem onbewust het publiek mee in zijn wereld en kreeg naast de kinderen ook alle volwassen op zijn hand. Daar kon ik op die leeftijd alleen maar van dromen! Met onbewust doel ik op het feit dat hij nog alles op gevoel doet en de techniek en ervaring hier nog ontbreekt. Al met al was ik aangenaam verrast dat een twaalfjarige 50 procent van het programma vulde en het nog boeiend was om naar te kijken ook. Van deze jongen gaan we beslist nog veel horen.

De voorstelling duurde twee keer een half uur met daartussen een korte pauze en reist nog tot het einde van de zomervakantie rond over verschillende campings en vakantieparken in Nederland.