Hoofdfoto Boltini’s(©)Marcel Koch www.kochproductions.nl

AMSTERDAM/CARRÉ – Vrijdag 14 september vond in Carré de premiere plaats van de voorstelling TING van het Scapinoballet. Een extra feestelijke premiere, omdat een van de leidende danseressen, Bonnie Doets al 25 jaar verbonden is aan Scapino. Haar droom om ooit eens op te treden in Carré kwam uit. De droom van artistiek leider Ed Wubbe was om ooit een voorstelling te maken met circuselementen, zoals hij die op 9-jarige leeftijd meemaakte bij Circus Boltini. Als ode aan Toni Boltini werd bij de premiere de hele familie Boltini uitgenodigd, en voor hen een ereplaats, in de Koninklijke loge van Carré. Zij beleefden daar een topavond!

Tekst: Gera de Leeuw

Het 70-jarig jubileum van het Scapino Ballet uit Rotterdam in 2015 moest een hele bijzondere voorstelling worden. En dat werd het ook. Artistiek leider Ed Wubbe had het allemaal al bedacht. Zijn droom waarmaken en ballet combineren met wellicht de meest fantastische band van Nederland The Nits, en dan ook nog eens allerlei circuselementen er aan toevoegen. Wubbe houdt namelijk al sinds zijn 9e jaar van circus. Sinds zijn bezoek aan het circus van Toni Boltini. Dat bleef in zijn hoofd spelen.
Bij de premiere van TING in de Gashouder in Rotterdam in 2015 lukte het door omstandigheden niet om de familie Boltini naar de voorstelling te krijgen, maar dit keer was het een succes. In de Koninklijke loge van Carré waren de Boltini’s nu eens zelf het Hooggeerde Publiek, letterlijk en figuurlijk. In diezelfde loge genoten ze samen met Ed Wubbe van de voorstelling. 

Waar moet je kijken? Ogen tekort

Daar zaten we, met mij als initiatiefnemer van deze gebeurtenis, en met Conny en Maria Hendriks, 2 x Antoinette, Mariska, Alex, Pammy en diverse aanhang. Nieuwsgierig naar wat de invloed van Toni Boltini op de voorstelling nu precies was. Voor sommigen een verrassing, want Scapino Ballet is totaal iets anders dan bijvoorbeeld het ballet van Zwanenmeer. En traditioneel circus is totaal iets anders dan modern circus zoals men tegenwoordig leert op de circusacademies. Een grandioze voorstelling, waarbij de meesten moeite hadden om alles te kunnen volgen, er gebeurt enorm veel tegelijk op het toneel, kijk je naar rechts, dan mis je net iets moois op links en andersom. Eigenlijk moet je TING twee keer bezoeken om alles goed te kunnen observeren. De Boltini’s genoten met volle teugen, dat was wel duidelijk.

Persoonlijk vond ik in vergelijking met 2 jaar geleden de circusartiesten, afkomstig van Codarts enorm gegroeid. Nu had je echt moeite om de circusartiesten te onderscheiden van de dansers… maar wie ben ik, een leek. Het verschil was voor mij overduidelijk. Veel meer ervaring dan 2 jaar geleden en dat straalde er vanaf.  

Het boek van Toni Boltini als cadeau

Na afloop van de voorstelling werden de Boltini’s uitgenodigd om in de foyer te toasten op de premiere, en naast ons als beroemdheden waren er heel wat bekende televisiepersoonlijkheden die we tegenkwamen, zoals Henk-Jan Smits, Hans Cornelissen (Gert-Jan van der Ploeg in Zeg eens A). En toen kwamen alle artiesten van TING onder luid applaus naar beneden om het premierefeestje te vieren, voorop Bonny Doets, die straalde!
Ed Wubbe besteedde na aankomst als eerste aandacht aan het groepje Boltini’s en Conny Hendriks overhandigde hem als bedankje voor deze grandioze voorstelling het boek van Henk van den Berg, over Toni Boltini. Ed Wubbe nam het zeer geïnteresseerd en verrast in ontvangst.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”69″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”blindX” cycle_interval=”4″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[of klik hier]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Helaas kon Johnny Lion (ziek) er niet bij zijn, maar Ed Wubbe sprak even geanimeerd met de vrouw van Johnny, Mariska, over zijn herinneringen aan “Sofietje met een rietje”, dat maakte indertijd tijdens zijn bezoek aan Boltini een onuitwisbare indruk. 

TING is een voorstelling die je eigenlijk niet mag missen. Heel speciaal en goed voor je culturele bagage. Wie de voorstelling in Amsterdam of Rotterdam wil zien moet snel zijn, want ze lopen bijna allemaal tegen uitverkocht aan. Hieronder mijn recensie van 2015, de voorstelling ziet er dit keer zeker nog een stuk sterker uit, je mag hem absoluut niet missen als je van cultuur houdt, van de Nits, van dansen en vooral van circus. 

 

Recensie 2015

ROTTERDAM – Laaiend enthousiast keerde ik donderdagavond terug van een bezoekje aan de voorstelling Ting van het Scapino Ballet in de Ferro Dome (Gashouder) in Rotterdam. Ik moet toegeven, de eerste balletvoorstelling die ik in mijn leven meemaakte. Mijn ervaring tot nu toe bestaat uit het bekijken van de populaire dance programma’s op tv, waardoor ik toch wel enigszins kan oordelen over kwaliteit. Recensie van Scapino dus voor Circusweb. Gelukkig heb ik ook mijn ervaring met popmuziek en circus.

De eerste keer dat ik naar een popconcert ging (clandestien) was naar het nog onontdekte Supersister, die in een dorpshuis in Voorschoten optrad voor een laaiend enthousiast publiek. (mochten mijn ouders niet weten shhht) Robert Jan Stips was de toetsenist, en ik neem aan ook de componist van die prachtige muziek. Ik was meteen fan, ook toen hij later bij Golden Earring speelde en bij Nits, toen nog The Nits genoemd. Wie kent niet de prachtige ballade Nescio! 
De combinatie van het spel van Stips, de mooie en soms vreemde teksten van Henk Hofstede in combinatie met zijn herkenbare stemgeluid, en dan de getalenteerde drummer Rob Kloet die zichzelf inmiddels ook flink heeft bewezen buiten Nits.
Alle drie de bandleden zijn van mijn leeftijd, dus hun popmuziek was ook het meest populair toen ik zelf een tiener was, zulke muziek blijft je bij voor de rest van je leven. Nu heeft mijn generatie toch kunnen genieten van bands die nu nog volop in de belangstelling staan, denk alleen maar aan Earring, Rolling Stones, Beatles, Police, Michael Jackson, Santana, ELO, Beegees, de Cats, De Dijk (Huub zag ik toevallig ook rondlopen) allemaal bands met een lange houdbaarheidsdatum. Ook The Nits heeft al het 40-jarig jubileum achter de rug, wellicht te danken aan het conservatoriumniveau. Het spreekt voor zich dat een bezoek aan Ting, van het 70-jarige Scapino ballet voor mij geen straf is, zeker niet omdat het hele programma muzikaal werd ingevuld door de prachtige producten van Nits.
SCAPINO BALLET ROTTERDAM ~TINGHet Scapino ballet is een hypermodern ballet waar je vooral geen tutu’s en witte pakjes bij moet voorstellen. Misschien is dit het ooit wel geweest, maar daar is nu niets van terug te vinden. Het plezier in dansen moet denk ik wel voorop staan, want dat spatte er tijdens de premièrevoorstelling van Ting af. “Bij het Scapino Ballet werken mensen met sterke karakters en een passie voor dansen”, zo staat op de website te lezen. En dat zie je ook duidelijk. Iedere danser zijn of haar eigen stijl van dansen, een eigen invulling en een uitvergroting van de karakters, die allemaal een verhaal te vertellen hadden. Voor mij was Bonnie Doets het meest indrukwekkend qua dans, de ervaring straalde er vanaf. Ook Bryndis Brynjolfsdottir maakte indruk op mij, de spitting image van mijn gestoorde en depressieve buurvrouw. In haar dans kwam het allemaal tot uiting. Danser Mischa van Leeuwen met wit beschilderd gezicht en een prachtige (hoofd)rol was ook een opvallend danstalent. En dan wil ik zeker niet alle andere dansers te kort doen. Bij de hele voorstelling kwam ik constant ogen te kort, er gebeurde zoveel, je zou bijna een tweede keer een voorstelling moeten bezoeken om het allemaal beter te kunnen registreren.

Prestaties leerlingen Codarts
Waar ik als Circusweb redacteur natuurlijk helemaal benieuwd naar was, was de prestaties van de Codarts leerlingen Yasmin Priyatkomo Bohn, Friedi Kohring, Joakim Kvarian, Michael Zandle, Naomi Bratthammer en Wilko Schütz. Hoewel ik aanneem dat het allemaal vierdejaars studenten zijn, dat wil dan nog niet zeggen dat je act af is, dat je ook klaar bent om contact te maken met het publiek, of dat je al werkelijk professioneel aan de slag kan. Zie het maar als een rijbewijs, als je die haalt, dan moet je eigenlijk nog beginnen, de ervaring ontbreekt.
Wat dat laatste betreft, ik kan dus van harte iedere circusliefhebber aanraden om alleen al voor de prestaties van deze giganten deze show te gaan bezoeken. Blijkbaar waren de capaciteiten van deze leerlingen al zo overtuigend dat ze in deze show een fantastisch aandeel kregen, verrassend hoog niveau, het zou me niet verbazen als al deze talenten meteen richting Cirque du Soleil of richting andere top circus producties zouden verdwijnen.
In het programmaboekje wordt uitgelegd dat artistiek leider van Scapino, Ed Wubbe altijd al liefde voor het circus heeft gehad, hij dacht hierbij terug aan zijn eerste ervaringen als kind bij Circus Boltini, met Johnny Lion, clowns, circusdieren. De eerste flirt tussen ballet en circus was met twee jongleurs in The Great Bean, o.a. met David Severins. Daarna ontstond het plan om meer te gaan doen met de combinatie dans en circus en was de weg naar Codarts al snel gevonden. Ik had nog even het idee dat er een trits Boltini’s was uitgenodigd, maar die waren niet op deze premiere aanwezig. Wellicht dat ze later komen, want het zat vanavond bommetje vol.
Met deze prachtige combinatie, geweldige popband, gerenommeerd modern ballet, en veelbelovend talent uit de circuswereld is wellicht een nieuwe trend gezet. Als circus toch moet vernieuwen, dan is deze flirt wel een heel geslaagd voorbeeld. Ting gaat maar 4 weken spelen, dus mensen die dit willen meemaken moeten echt haast maken met de planning van een heerlijk avondje uit. Voor een vriendenprijsje kun je in deze unieke locatie in Ferro Dome (Gashouder) ook nog eens lekker dineren. Meer info