Binnenland
12 februari 2024

Bram van der Weide – ‘Mister Circusfestival Enschede’ – overleden op 77-jarige leeftijd

Bram van der Weide – oprichter en producent van het voormalige Internationale Circusfestival van Enschede – is op 77-jarige leeftijd overleden. Bram was al enige tijd ziek.

Bram introduceerde onder andere ‘The Night of the Proms’ in Nederland, was verslaggever van het Tros-radioprogramma ‘Prijzenslag’ en verrichte sportverslaglegging voor de NOS en Radio Oost. Bovenal was hij de Tukker die met een groot circushart zijn eigen ‘Circusfestival van Enschede’ produceerde.

Bram was geen onbekende in de circuswereld. Nadat hij als eigenaar van de Apeldoornse Americahal tussen 1989 en 1991 enkele circusproducties organiseerde met vooral Russische artiesten, brak in 1996 een nieuw avontuur aan.

Bram met de winnaar van zijn laatste Circusfestival-editie: papegaaienman Alessio Fochesato. De gouden artiest werd uitgereikt door voormalig minister Henk Kamp (rechts). (Foto: Hartmut Springer)

Van Boulevard tot Go Planet

In de kerstperiode van 1996 startte met medewerking van Franz Althoff het Internationale Circusfestival van Enschede. Ondanks de kou en de vele tegenslagen kwam er een tweede editie. Uiteindelijk organiseerde hij tussen 1996 en 2015 maar liefst twintig edities van het Circusfestival.

Bram van der Weide. (Foto: Hartmut Springer)

Dit topevent begon in Enschede aan De Boulevard. Na vier jaar verhuisde het gehele festival naar het Volkspark. Het Circusfestival was een absolute hit; ieder jaar werden de bezoekersaantallen hoger. Elke winter bezochten tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers het festival. Bij de tiende jubileumeditie verscheen een jubileumboek (geschreven door Dick Vrieling, red.). De titel daarvan is allesomvattend: ‘Bram van der Weide : Van Droom naar Traditie!’

Vanaf de 15de editie verhuisde het Circusfestival naar de grote Go Planet-hal naast het FC Twente stadion. De hal werd omgetoverd tot een circus in de kenmerkende Circusfestival-stijl. Hier had publiek geen koude voeten meer en de artiesten bewogen zich niet langer door de modder naar hun werkdomein: de circuspiste.

Bram haalde de circuswereldtop naar Enschede

Van Der Weide haalde voor zijn Circusfestival de absolute wereldtop op circusvlak naar Enschede. Bram heeft daarbij in twee decennia ontzettend veel betekend voor het Nederlandse circusveld. Jaarlijks streden circusartiesten in het competitie-element om de felbegeerde bronzen, zilveren en gouden artiest.

Bram en Oleg en Gaby Popov in hun kleedkamer. (Foto: Hartmut Springer)

De Tukker haalde jong talent én gevestigde wereldacts naar Enschede. Clown Oleg Popov was daarvan de beroemdste; de Rus speelde twee keer in Enschede.

Bram en Oleg Popov. (Foto: Hartmut Springer)

Denk verder ook aan: grote groepen met Russische en Chinese circusartiesten, ‘paarden-icoon’ Lucien Gruss, sterdompteur Nikolai Pavlenko met zijn dertien (!!!) tijgers, Robin Valencia (de enige vrouwelijke levende kanonskogel in de wereld), The Alexis Brothers (daarna jarenlange sterren bij Cirque du Soleil), de perche-act van The Khaylafov Troupe, luchtacrobate Laura Miller, de familie Casselly (met paarden en olifanten) en de roofdieren van Tom Dieck senior en junior.

Het zijn slechts enkele namen uit de lange lijst artiesten die Bram buiten de landsgrenzen zelf opzocht en boekte.

Op zijn 69ste wilde Bram het rustiger aan gaan doen. Na twintig edities besloot hij te stoppen. Na de laatste voorstelling in 2015 ontving Bram de Zilveren Stadspenning (de hoogste onderscheiding van de stad Enschede, red.) uit handen van de burgemeester van Enschede. Hij was daar erg trots op.

De drie musketiers van het Circusfestival: spreekstalmeester Jaap Heerze, directeur Bram – met zijn Stadspenning – en perschef Jos van Goethem. (Foto: Hartmut Springer)

Ooit schreef er een journalist over hem: “Hij behoort tot degenen die leven in de brouwerij brengen, die hun nek durven uitsteken. Het zijn de zeldzame verzorgers van de sjeu en de show in het leven. Zonder Bram van der Weide was het leven in Twente/ Enschede in elk geval een stuk saaier geweest”.

Circusweb wenst familie, vrienden en kennissen van Bram van der Weide veel sterkte toe.