Als vervolg op het Europees Circusmanifest, werkt de Europese Unie aan het classificeren van Europese circussen op basis van een kwaliteitsborgingsbeoordelingssysteem. Het Manifest, dat in januari werd ondertekend door verschillende Europese circusorganisaties, drong er bij de circusgemeenschap op aan om de behoeften en uitdagingen van de veranderende staat van circuskunsten in Europa aan te pakken.

Istvan Ujhelyi, vicevoorzitter van de Commissie vervoer en toerisme in het Europees Parlement, heeft de behoefte aan een gecoördineerd beleid geïntroduceerd om de waarden van circuskunsten binnen de Europese Unie te behouden. Als onderdeel van zijn initiatief presenteerde Ujhelyi een classificatiemethode, vergelijkbaar met de Michelin-sterrencertificering van de restaurantindustrie die een kwaliteitsborgingsysteem biedt voor Europese circussen.

Banner Natural Greatness Natuurlijke dierenvoeding

De eerste workshop die het kader van het Big Top Label (BTL) heeft bepaald, vond plaats op 31 mei in Brussel. Het was een historische gebeurtenis, aangezien er nog nooit binnen het zeven maanden in het Europees Parlement twee circus-themabijeenkomsten plaatsvonden. De workshop was gericht op het verzamelen van ideeën over het opzetten van een objectief, effectief, transparant, uitgebreid en onpartijdig systeem. Europese circusbezitters en onafhankelijke deskundigen zullen de richtlijnen van het ratingsysteem ontwikkelen.
Urs Pilz, voorzitter van de Fédération Mondiale du Cirque en de European Circus Association, benadrukte het belang van de creatie van het nieuwe systeem en benadrukte dat beide organisaties bereid zijn om een ​​platform en professionele input voor BTL te bieden. Het nieuwe project is bedoeld om circussen van kwaliteit te onderscheiden, ongeacht of ze klein of groot zijn, of ze nu traditioneel of nieuw zijn, met of zonder dieren, toerend of permanent, optredend in tent, arena of theater. Het zal worden ontworpen om onafhankelijk van de nationale regelgeving in heel Europa te opereren.
Gerelateerde inhoud van CircusTalk: Prinses Stephanie van Monaco tekent het Europese circusmanifest  
Maak kans op mooie prijzen tijdens de Pretparkweken!

En nu maar afwachten in hoeverre de Nederlandse en Belgische circussen allemaal beoordeeld zullen worden. Wie verdient hier de meeste sterren? 

bron: Circustalk