tekst en foto’s Fred Niessen

Na de voorstelling van L’Homme Cirque heb ik nog een gezellige nazit met David Dimitri (59)en ik kom er al snel achter dat hij helemaal alleen op reis is. “De opbouw gebeurt overal met medewerking van vrijwilligers waar het festival gehouden wordt”, vertelt David.

David Dimitri reist met een grote vrachtwagen met aanhanger. “Met de voorstelling L’Homme Cirque reis ik sinds 2007 over de wereld. In Nederland heb ik nog niet zo vaak gewerkt, maar vorig jaar was ik met mijn High Wire Crossing bij de TU in Eindhoven. Dit optreden in Heerlen is het laatste van het seizoen, daarna reis ik terug naar mijn 500 jaar oude woning die in de Altstad van Zurich ligt, een erfenis van mijn opa.  Een andere job ligt nog op mij te wachten ik ben ook de kunstdirecteur van het Salzburg Winterfest”.

Doehetzelver
“Alle rekwisieten heb ik zelf gefabriceerd zoals het schleuderbrett maar ook het menselijke kanon. Het kanon maken was niet eenvoudig, niemand wil het geheim prijs geven hoe het werkt. Toen ik bij Big Apple werkte bleef mijn interesse steeds in dat menselijk kanon en toen begreep ik inmiddels dat er drie soorten kanonnen zijn die elk volgens een eigen systeem werken. De een werkt met de kracht van veerringen, de ander met de werking van autobanden en de derde werkt op druk. Aan mijn kanon heb ik twee jaar gewerkt.
In ’87-’88- en 1992 was ik bij Knie in het programma. Daar heb ik het schleuderbrett springen geleerd en weet je van wie ? Van Rolf Knie senior met behulp van een van zijn olifanten die met zijn poot een klap op de plank gaf”.

Circus Monti
Wanneer het ter sprake komt dat ik ook nog een bezoek aan Zwitserland gepland heb en o.a. ook Monti wil gaan bezoeken vertelt David enthousiast dat dit jaar het concept van zijn zus Masha Dimitri is die tevens de regie en choreografie op zich heeft genomen samen met Faustino Blanchut.

Op loopafstand
Dan wordt het tijd om de rekwisieten weer op orde te brengen en daar heeft Dimitri nog een uurtje werk aan zoals hij zelf zegt. Ik neem afscheid van een bescheiden en sympathiek artiest. Hij stond al heel lang op mijn lijstje maar eindelijk deed de gelegenheid zich voor om hem te zien en nog wel in Heerlen op loopafstand van mijn woning.