Het komende Wereldkerstcircus presenteert van 20 december 2023 tot en met 7 januari 2024 uitsluitend hoogtepunten – soms letterlijk en figuurlijk – uit de internationale circuswereld.

Wereldpremières, wereldrecords, wereldsensaties en wereldklasse! Het programma bestaat voornamelijk uit winnaars van de grootste circusfestivals ter wereld, zoals: Monte Carlo, Parijs, Latina en Beijing.

Een ware wereldsensatie (Europese première) wordt uitgevoerd door de Flying Caballero’s, een grote vliegende trapeze uit Amerika die circusgeschiedenis schrijft. Voor het eerst in 250 jaar circus lukte het de trapezegroep in een optreden meerdere viervoudige salto’s te laten zien. Met deze wereldprestatie won men dit jaar Goud op het Circusfestival van Girona!

De tekst gaat door onder de foto.

Uniek is ook het betoverende paardennummer van de Italiaanse paardenfluisteraar Alex Giona. Op het Circusfestival van Monte Carlo kreeg hij dit jaar een minutenlange staande ovatie voor zijn prachtige en zo diervriendelijke act. Alex presenteert zijn paarden zonder zadel, zonder tuig, slechts met mondelinge aanwijzingen. Hij verdiept zich in zijn dressuur in de psychologie van elk paard en dat leidt tot een ware eenheid tussen hem en zijn dieren. Zijn optreden is een pact van schoonheid en ontroering.

Het Wereldkerstcircus blijft bij alle nieuwe invloeden het klassieke Circus trouw met superclown Bello Nock, volgens Time Magazine: “De beste en meest hardwerkende clown ter wereld!” De veelzijdige Bello gaat dan ook geen uitdaging uit de weg.

De tekst gaat door onder de foto.

In het programma is er ook plaats voor de klassieke, muzikale clown Yann Rossi. Zijn verschijning in prachtige kostuums, roept een nostalgisch verlangen op. Op magische wijze toont hij zijn muzikale talent: hij speelt maar liefst 20 instrumenten!

De grote circusontdekking van dit jaar is de 21-jarige Viktoriia Dziuba uit de Oekraïne. Met haar balans-act – waarmee zij dit jaar in Monte Carlo een Zilveren Clown won – is ze te beleven in het circuspaleis aan de Amstel.

De tekst gaat door onder de foto.

Hoe kunst en circus een eenheid vormen, laat Maria Sarach in haar solo-act zien. Een hommage aan ‘onze grote’ kunstenaar Mondriaan!

Sensationeel zijn de Vliegende Masten. Een nieuwe en snelle variatie op het oude Chinese masten- nummer met een vaststaande mast. Nu werken deze Aziatische acrobaten aan maar liefst tien vliegende masten!

Illusionist Stupikova betovert het publiek op  bijzondere met zijn “vliegende” magie.

Echt klassiek circus presenteert de Russische barre-act “The Crows” van Johnny Gasser. De artiesten laten een combinatie zien van verbluffende sprongen en variaties met salto’s, waaronder zelfs een drievoudige!

De tekst gaat door onder de foto.

Schoonheid en sensatie gaan hand in hand in de lucht-act van Olga Boiko, die opvalt door een hoog tempo van riskante tricks.

Opmerkelijk en spannend is ook Duo Stauberti, Zilveren Clown-winnaar in Monte Carlo, met een perche-act vanaf een eenwieler.

De tekst gaat door onder de foto.

Een symbool voor het nieuwe circus is zeker het optreden van Viktor Kee. Los van het extreem hoge niveau van zijn jongleurkunst, maakt hij van zijn act totaaltheater. Viktor was vele jaren werkzaam bij Cirque du Soleil. Naast zijn jongleerwerk, ontwikkelde hij zich als regisseur en inspireerde hij vele artiesten.

Tickets voor het Wereldkerstcircus bestel je 24 uur per dag via deze website!