AMSTERDAM – Vermakelijkhedenretributie, een mooi woord voor galgje en letterlijk ook het aan de galg hangen voor mensen met een Amsterdampas om voor een mooi prijsje naar het circus te komen. Door deze nieuwe uitvinding van de gemeente Amsterdam zullen vooral de mensen met een hele smalle beurs voortaan meer moeten uittrekken voor voordeeltjes voor de Amsterdampas.

Veelal mogen deze pashouders voor 1 euro naar het circus, maar vanaf 1 januari moet de extra toeslag van 1,50 per ticket voor vermaak toch ook doorberekend worden, wat zal betekenen dat het voordeeltje nu voortaan 2,50 gaat kosten. Voor veel mensen zal het dan nauwelijks meer mogelijk zijn om zich nog extra uitjes te permitteren. Deze maand in Circusmagazine De Piste een commentaar van Maurice Veldkamp over de effecten van deze gemeentelijke belastingen. Ook Circus Zanzara en het Wereldkerstcircus gaan hier last van krijgen.

105 miljoen per jaar verdienen
De gemeente Amsterdam was al voor 2021 van plan om deze extra belasting in te voeren maar dit is nu uitgesteld tot januari 2023. Het is de bedoeling dat de gemeente Amsterdam door deze heffingen en ook door verhogen van toeristenbelasting 105 miljoen per jaar meer inkomsten gaat krijgen. Het verschil tussen toeristenbelasting (die al enorm is verhoogd de laatste tijd) en vermakelijkhedenretributie is wel dat de eigen inwoners nu dus ook per evenement, museumbezoek of andere uitjes die 1,50 per ticket moeten gaan ophoesten.

Amsterdammers zijn tegen
Dat de ondernemers in de toeristenbranche niet al te happig zijn op een verhoging van de belasting, laat zich raden, maar ook aan de Amsterdammers zelf kan de gemeente nog een kluif hebben. Het onderzoeksbureau OIS heeft in opdracht van AT5 en Het Parool de Amsterdammer namelijk al naar de verhoging van de tarieven op attracties gevraagd: 52 procent was tégen de maatregel.