31 december 2022

Afscheid van een circusavontuur

Hoofdfoto : Rob Donkers (bij Circus Hollandia)

KATWIJK – Zo aan het eind van 2022 een persoonlijke terugblik op ruim 20 jaar circusbelevenis, waarvan ik vandaag voorgoed afscheid ga nemen.

Er passeert in gedachten nogal wat aan avonturen, ik zou er een boek over kunnen schrijven. Mijn circusleven begon toen ik vanuit de ww en wao opeens een eigen bedrijf begon, afgeschreven door de maatschappij maar niet door Maurice Veldkamp van het Magic Circus, die fan was van mijn schrijfkunsten. foto: bij Sjaak van den Heuvel op ons kantoor, met de door mij gemaakte kostuums (2004?)

Via De Leeuw Tekstbureau kreeg ik al snel een tweede bedrijf: De Leeuw Circusevents. In november 2003 nam ik Circusweb over, toen een website met slechts een aantal pagina’s waarmee ik meteen een nieuwswebsite wilde maken. Mijn eerste verhaal was over het Groot Haags Kerstcircus, waar wij tot grote vreugde van mijn 14-jarige dochter oog in oog kwamen te staan met de Haagse boyband Di-rect. In diezelfde week overleed Toni Boltini. Al zoekend op internet vond ik zijn gegevens en daar maakte ik een verhaal van. Daardoor werd Circusweb een zeer goed gevonden website. Overlijdens zorgen nog steeds voor hoge kijkcijfers.
Naast het werk voor Maurice begon ik al met de promotie van Circus Althoff, waarmee ik ook al de nodige avonturen heb beleefd en waar ik prachtige circusevenementen mocht organiseren naast de promotie van het circus. Een goede leerschool en achteraf een prima basis om later voor Duursma aan de slag te gaan.
Circusweb begon in overleg met Herman Renz een forum, Herman Renz vond dat er teveel energie gestoken moest worden in het wissen van alle berichten van dierenactivisten. Ik had echter het idee… kom maar op met je benauwde vooroordelen, ik lust jullie rauw. Kopstukken van toen en nu werden lid van het forum en kregen van veel circusfans de wind van voren en ook van mij, wie mij kent weet dat ik het hart op de tong heb met soms flinke uitschieters die me niet altijd in dank werden afgenomen. Veel later werd het forum weer losgekoppeld van Circusweb en veranderde in Circuswereld. Ach ja, dat waren nog eens tijden. Mooi om op terug te kijken.

Miljoenen bezoekers
Circusweb passeerde de 1 miljoen bezoekers, later in 2019 de 2 miljoen bezoekers en zoals het er nu naar uitziet en als de website zo goed bezocht blijft worden kunnen we eind 2023 rekenen op de 3 miljoenste bezoeker. Ik wens alle lezers van Circusweb nog veel circusplezier en leesplezier. En wie weet kan ik af en toe nog een recensie schrijven als dat op mijn pad komt.
Circusweb wordt vanaf 1 januari overgenomen door iemand die met de theaterwereld nauw verweven is en ook in de circuswereld de nodige ervaring heeft. Er zijn hier inmiddels al wat pittige recensies van zijn hand verschenen de afgelopen maand. Hij heeft een herkenbaar eigen stijl en ik heb het volste vertrouwen in zijn opvolging voor Circusweb. En het voordeel is dat hij zeker nog 20 jaar meekan. Hij zal zichzelf morgen voorstellen.

AFSCHEIDSCADEAUTJE
Ook met andere circusactiviteiten ga ik stoppen, zoals voor de Duursmagroep. Het is mooi geweest. Ik ben zeker Duursma zeer dankbaar voor de tijd dat ik ervaring heb mogen opdoen in zo’n grote organisatie, waar ik als einzelg√§nger opeens ging samenwerken in teamverband. Ook dat is me aardig gelukt mede dankzij de altijd aardige en geduldige Leendert Bedijn. Gelukkig kreeg ik ook heel veel vrijheid om zelf dingen te ondernemen.
Als afscheidscadeautje organiseer ik in het Kerstcircus Enschede een echte jongleertraining voor blinden op het voelplein van Komt het Zien met Gerrit Dekker, ik ben er zelf niet bij ivm familiezaken. Hierover publiceerde ik gisteren al. Deze voorstelling nog meemaken voor nieuwsgierigen zal waarschijnlijk niet lukken, hij is zo goed als uitverkocht. Net zoals de meeste voorstellingen van de Duursma Kerstcircussen dit jaar.

TOEKOMSTPLANNEN
Nu ik mijn certificaat heb gehaald van Trainer Cognitieve Fitness ga ik nog niet achter de geraniums zitten. Met dit certificaat dat is erkend door het Trimbos Instituut kan ik speciale trainingen geven aan mensen die tobben met hersenproblemen. Met een hersenfitness programma zal ik maar zeggen. Ik hoop hier nog veel mensen te kunnen helpen. De geraniums mogen dus nog even wachten.
Meer over mijn werk op Beweeg je Brein
Neem er eens een kijkje, en twijfel je aan je geheugen… er is vast iets aan te doen. Wie weet tot ziens.