Code oranje, dierenactivisten spotlights op circussen

Code Oranje, ja hoor, het is zover, na warm, warmer warmst, komen nu de dagen met heet, heter heetst. Een zinderende hittegolf waar iedereen in Nederland even aan moet wennen. 

Een miljoen koeien in de wei lopen kans op oververhit raken

Meer dan een miljoen koeien lopen elke zomer in de wei. Maar met die warmte is het zaak dat al die koeien binnen worden gehaald, of dat ze kans hebben op een schaduwrijk plekje. Dat wetende nam de redactie van Circusweb even de proef op de som. Hoeveel koeien zijn er eigenlijk binnengehaald of hebben er schaduw. Een rijtochtje langs aardig wat weilanden in het Groene Hart van Nederland leverde een teleurstellend beeld op. Er liepen aardig wat koeien in de wei zonder een kans op enige schaduw bij Code Oranje, en geen dierenactivist die zich hier druk om maakt. Kan dat eigenlijk wel? Hoe zit het met de wet? 

foto van Kladza Kladza.

Gelukkig hebben we bronnen die bekend maken hoe het moet met de veehouderij: 

In tegenstelling tot wat men lijkt te denken is het blootstellen van dieren aan hoge temperaturen zonder schaduw wel degelijk een strafbaar feit. Het is gewoon dierenmishandeling, ongeacht of het in de OVP is of bij gehouden dieren. Er is meer dan voldoende wetenschappelijk onderzoek dat het houden van grazers bij hoge temperaturen leidt tot heat stress met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van dieren. Het wetenschappelijk onderzoek geeft ook aan dat schaduw deze heat stress kan voorkomen. Op grond van art. 2.1, eerste lid, van de Wet dieren is dit dierenmishandeling, op grond van art. 2.1, zevende lid geldt het voor zowel gehouden als niet-gehouden dieren. Voor runderen is kritische temperatuur 26-28 graden, wanneer er weinig wind is en de zonkracht hoog, zoals de komende dagen. Schapen zijn iets beter bestand tegen hitte maar de temperaturen die er nu aankomen van boven de 30 graden met nachttemperaturen die niet onder de 20 graden komen geven de dieren onvoldoende mogelijkheid om ’s nachts te herstellen. Voldoende mogelijkheid voor de verplichting schaduwplekken te realiseren in weilanden én de OVP en voldoende mogelijkheid om zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk op te treden.

Waar blijven dierenactivisten bij dierenwelzijn landbouw???

Dierenactivisten hoor je niet over die miljoen koeien die nu onder de noemer dierenmishandeling vallen. Nee, men maakt zich onnoemelijk druk over een aantal boerderijdieren (onder de 100) die nu meereizen met de 13 circussen in ons land, dieren die uitstekend verzorgd worden, zelfs met veel extra zorg en aandacht per dier en een veilige schaduwplek in de staltenten. Circussen zijn de meest gecontroleerde dierhouderij in Nederland, wellicht moet de aandacht eens verlegd worden naar dieren die voor onze consumptie in leven worden gehouden. Altijd maar bezig blijven met de hetze tegen circussen, dat heeft niets meer met dierenwelzijn te maken. Hooguit met tunnelvisie. 

Op de uitnodiging van diverse circussen om langs te komen en te kijken bij de circusdieren is totaal niet gereageerd, ook heel teleurstellend. Zo zullen al die activisten nooit te weten komen hoe het werkelijk met dierenwelzijn is gesteld in de circussen. Wedden dat dat een stuk beter geregeld is dan welzijn voor dieren die voor consumptie bestemd zijn?