Columns
28 juli 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 27

Door 1 min leestijd • 28 juli 2024

Ik ben geen recensent. Ik heb een hekel aan recensenten. Negen van de tien zijn corrupte arrogante lieden. Als je ze maar goed verwent, schrijven ze goed over je.

Ik weet er één die een keer een slecht stuk schreef over een musical van Van Den Ende en gelijk trok Ome Joop de stekker uit zijn wekelijkse bezoek aan Yab Yum.

Nee, oordelen en beoordelen laat ik aan mannetjes met veel te kleine piemeltjes over. Sorry, dames.

Een paar weken geleden waren we een week in Koblenz waar Circus Barelli stond.
Ik heb daar een maand geleden al  iets over geschreven maar ga hier nu een beetje op door.

Ik ben een Barelli-liefhebber. Ik schaam mij daar niet voor. Ik zeg het zonder dat ik rood word tot achter mijn oren.
Ik kom er al twintig jaar en (ja ik weet het) ze hebben wel eens een steekje laten vallen.

Frans Wolf zette dit circus in zijn boek ‘van Althoff tot Zavatta’ volledig te kakken door te beweren dat het een verschrikkelijk circus was. Oké, het zijn zogenaamde komedianten en dat pakt soms goed en soms minder goed uit.

Twintig jaar geleden spuugde iedereen op circus Belly-Wien. Maar toen er geen groot Nederlands circus meer over was liepen de vrienden van het circus er de deur plat.

Circus Belly-Wien was (met de nadruk op was, want het is helaas ook verdwenen) een goed voorbeeld van hoe een komedianten-circus kan groeien van matig tot zeer aanvaardbaar. Althans ik heb er regelmatig een mooie voorstelling gezien.

Terug naar Barelli.

Ik ben dus geen recensent, maar als je als circusliefhebber dit jaar niet gaat kijken mis je de grootste verrassing van de laatste jaren.

Volledig uit de modder herrezen staat er een onderneming waar je u tegen zegt met een bijna drie uur durende topshow. Omlijst door een tienkoppige formidabele band.

Een grootschalig hogedraadact, vliegende trapeze, een boogschietnummer van grote klasse bijgestaan door andere goede acts. Als rode draad: komiek Timmy Barelli die gewoonweg keigoed is.

Ben ik toch aan het recenseren verdorie nog eens aan toe.

Als je van op en top circus houdt Рinclusief ̩cht zand en zaagsel in de manege, een orkest, braadworst van echt vlees, een grote fles coca cola en een 3 liter emmer popcorn Рdan ga je naar Barelli.

Tot de volgende keer. 

BELANGRIJK

Columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.