Columns
14 juli 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 25

Door 1 min leestijd • 14 juli 2024

Hebben jullie dat ook weleens?

Dan ben je ergens, laten we zeggen: je staat voor een patatkraam.
Achter elkaar worden de puntzakjes à vier euro vol geschept en je denkt; ‘ik doe iets verkeerd’.

Of je bent in een theater en daar staat één absoluut niet leuke malloot voor achthonderd man à dertig euro per persoon zijn zakken te vullen. Dan denk je thuis toch even aan een nieuwe carrière.

Zo moet het ook gegaan zijn met René Duursma. Die zat ergens tijdens de kerstperiode in een of andere volle tent en rekende zichzelf rijk.

Hij begon voorzichtig door enkele representatieve wagens van het failliete Circus Herman Renz op te kopen en ging in zee met Milko Steyvers om het Kerstcircus in Haarlem voort te zetten.

Maar meneer werd gretig en breidde in korte tijd behoorlijk uit. Zijn reizende Circus Hollandia en maar liefst vier kerstcircussen stonden te pronken op de website. Dom? Nee natuurlijk niet, hij is immers een zakenman en rook verhuisdozen vol geld.

Maar… dan moet het allemaal ook nog lukken natuurlijk.

Ik ben de laatste die gaat gissen naar wat er niet goed ging. Feit is: van zijn zelfbedachte sprookje is nagenoeg niets overgebleven.

Het idee was goed: hoe meer activiteiten, hoe goedkoper je inkoop. En je kunt lange samenwerkingen omzetten op meerdere plekken.

Maar misschien was dat laatste zijn grote probleem. René Duursma is een einzelganger die op de een of andere manier niet zo lang de samenwerking kon vasthouden met circusmensen. Circus en kermis bleken toch heel verschillende disciplines te zijn.
René is geen slecht persoon, maar hij zou zuiniger moeten omspringen met mensen.

Artiesten zijn gevoelige individuen die per persoon een aparte behandeling behoeven.
In plaats van de hele dag bedenken hoe je mensen het meeste kan laten betalen voor toegang en versnaperingen, zou meer aandacht voor crew en medewerkers beter zijn geweest.

Tel daarbij op dat het allemaal toch een beetje tegen viel met kaartverkoop en wat andere tegenslagen. En de stekker valt er vanzelf uit.

Zelf denk ik dat te veel hooi op je vork nooit goed is .

Een bekende uitspraak binnen het Joodse zakenwereldje is: ‘Neem zes zaken en het gaat goed, bij zeven ga je onderuit”.

Één voor de maandag, één voor de dinsdag etcetera. Zondag: vrij.

Tot de volgende!

BELANGRIJK

Columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.