Verslag Codarts-afstudeerders van 2023

De vierdejaars Circus Arts studenten van Codarts Rotterdam presenteerden op 22, 23 en 24 juni hun afstudeeracts in TAKE OFF #14. Circusweb was erbij en deelt hieronder een verslag van de circusartiesten die je in de toekomst vaker voorbij ziet komen.

Malte & Bene | met de act: ‘BLANK
Malte & Bene, bekend als het duo Hand2Globe, betreden het podium met een immense witte bal. In hun acht minuten durende act combineren de jongens/ goede vrienden spectaculaire partneracrobatiek met deze ‘rollende wereldbol.’

Ze laten de bal rollen over het podium, spelen er spelletjes mee en tonen een aantal knappe trucs. Tussen de spelen door vertellen ze met dialoog en gebaren over hun vriendschap. Op humoristische wijze proberen ze met elkaar te communiceren en problemen op te lossen, wat natuurlijk niet altijd even goed werkt…

Joe Baker | met de act: ‘WRAPPED IN – SECURITIES’
Joe Baker, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, is een specialist in aerial rope. Met zijn act richt hij zich op de onzekerheden en kwetsbaarheden die mensen dagelijks ervaren. Van rustige gitaarmuziek tot harde rockmuziek: hij slingert aan het touw, terwijl hij vertelt over wat het betekent om kwetsbaar te zijn op het podium. Kwetsbaarheid en mannelijkheid zijn doorgaans geen eigenschappen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Maar: Joe brengt ze samen in zijn act.

Arvi Yrjola | met de act: ‘AND ONLY THE EARTH HELD ME’
Arvi Yrjola is een specialist in vloeracrobatiek. Op het podium is een weg nagebootst, waar Arvi omheen en overheen danst. Hij beweegt zich met elegantie, maar tegelijkertijd straalt hij een gevoel van verwarring uit. Het lijkt alsof hij verdwaald is in de uitgestrektheid van de ruimte en de vloeiende bewegingen van zijn lichaam. Terwijl hij danst, vertelt Arvi zijn verhaal over de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd bij het herontdekken van de relatie met zijn eigen lichaam en de omringende ruimte.

Arvi’s bewegingen zijn zorgvuldig gecoördineerd en getuigen van ongelooflijke lichaamsbeheersing. De combinatie van Arvi’s technische vaardigheden, expressieve bewegingen én het gebruik van de denkbeeldige weg zorgt voor een meeslepende circusact.

Luise Hoffmann | met de act: ‘WHAT I THINK, THEY THINK’
Luise betreedt het podium gekleed in een uiterst onpraktisch kledingstuk om mee aan de trapeze te hangen. En juist dát gebruikt ze om haar dialoog te starten. Luise Hofman, geboren in 1998 en afkomstig uit Duitsland. Haar afstudeeract gaat over verwachtingen, glitters en techno muziek. Want de verwachting in het hedendaagse circus mag misschien wel zijn dat een artiest high class artistiek aangekleed is, maar Luise houdt ook gewoon van glitter!

De act is een meeslepende static trapeze-act die de complexe relatie tussen gedachten, waarnemingen en realiteit verkent. Luise gebruikt bewegingen op de trapeze en gesproken woorden om de complexiteit en tegenstrijdigheid van de menselijke geest over te brengen.

Lucas & Natalia | met de act: ‘RUDO’
De act van Lucas en Natalia genaamd “RUDO” gaat over twee personages die in vreemde situaties terechtkomen. Terwijl ze spectaculaire vloeracrobatiek uitvoeren, spelen ze met de machtsdynamiek van de ander. Alledaagse dingen zoals elkaars handen vasthouden en in de lach schieten, maken de act heel menselijk.

De combinatie van elementen afkomstig uit Mexicaans worstelen en hand-op-hand acrobatiek zorgt ervoor dat je tijdens deze acrobatische act hard moet lachen. Het is een hilarisch duet dat het publiek vermaakt met verrassende wendingen en grappige momenten. De act brengt een speciale mix van humor en acrobatiek. Het publiek wordt betrokken bij de actie en geniet van de speelsheid en spectaculaire trucs van de artiesten. Houd deze twee in de gaten, want hier gaan we sowieso meer van horen!

Fidel Rott | met de act: ‘NILAT BOAJ’
De act “NILAT BOAJ” gaat eigenlijk over het feit dat niemand echt naar de ballen van een jongleur kijkt. Althans: de juist ballen. In deze act neemt Fidel het publiek mee in zijn persoonlijke relatie met jongleren.

Terwijl hij zijn act uitvoert, kauwt hij kauwgom en komt hij tot de conclusie dat al zijn trainingsuren waardeloos waren, aangezien het simpelweg neerkomt op het gooien en weer opvangen van objecten. Met jongleertrucs en hilarische grappen neemt Fidel het publiek mee in zijn eigen kijk op deze leuke, maar ook een beetje nutteloze hobby.

Foto’s: Lily Schlinker (Schlinkart)