Niet alle hondjes heten fikkie

Column van Gera|
Het is vandaag de dag van de Koningsspelen en in ons dorp Katwijk komen 2000 kinderen bij elkaar om eens lekker te bewegen. Want bewegen is fantastisch, je hersenen gaan beter functioneren en je leert dan alles wat makkelijker. In ons dorp hebben ze onderhand de circuskunsten leren waarderen, alleen al door de circuslessen in onze omgeving en doordat er relatief vaak iets met circus wordt gedaan. Kortom, mensen hier vinden circus helemaal leuk!

Zijn circusmensen fout?

Afgelopen week was er commotie, drie mensen die verdacht zijn van een knokpartij zijn aangehouden.  De kranten stonden er bomvol mee. Een van de circusfans reageerde verbolgen: “Zouden het supermarktmedewerkers zijn geweest, dan was vast niet benoemd welke supermarkt dat was en hoe die mensen van hun achternaam heetten”.
Tja, aan vooroordelen doe je soms helemaal niets. Veel mensen die bij een circus werken worden meteen in de hoek van de slechterikken gezet.

Vals beschuldigd en voor aso uitgemaakt

Ook ik heb dat meegemaakt in de 17 jaar dat ik les gaf aan scholen. Voor mijn lessen aan alzheimerpatienten volgde ik een cursus die te maken had met het verbeteren van de hersencapaciteiten.
Ik had mijn goednieuwe circusbus met achteruitsensoren geparkeerd op een plek voor een auto waarvan de voorbumper een beetje scheef hing. Ik hield ongeveer 80 cm afstand. Tijdens de lessen werden we ruw opgeschrikt door een buurman die mij naar buiten commandeerde, ik zou zijn auto beschadigd hebben zonder het te melden. Dat ik zei dat ik daar niet voor verantwoordelijk was, hielp niets, want ik was zo’n asociale circusmevrouw. Het was voor mij verbijsterend dat de dame die mij les gaf er ook op aandrong dat ik mijn verzekering maar eens moest bellen. Niet dus, want ik had het niet gedaan en wil vooral niet gaan frauderen. Maar het voelde wel heel akelig.

Werken aan ons imago
Misschien moeten we in de circuswereld maar eens meer gaan werken aan ons imago. Niet door te vertellen hoe leuk die circuskunsten zijn, maar wie wij werkelijk zijn. Waarom wij zo graag willen dat die circuskunsten bekeken worden, de human interest. Dan staat in het vervolg niet meer de hele circuswereld op zijn kop en in de mineur als er weer eens iets negatiefs in de krant komt. Misschien een taak voor die 1,5 miljoen mensen die jaarlijks naar het circus komen, of een taak voor al die circusfans, bij Circusweb zijn het er 1000 per dag, om in de eigen omgeving iets te vertellen over de gemotiveerde mensen in de circuswereld.

De Koningsspelen

Oh ja,wat ik vandaag ga doen op de dag van de Koningsspelen? Ik ga in mijn 70ste levensjaar een dagje 2000 kinderen in Katwijk vermaken, dat is minder gevaarlijk dan ze naar het voetbalveld sturen bij een derby in onze woonplaats. Ze leren jongleren, draadlopen en andere kunsten. Hier in Katwijk vinden ze dat geweldig, binnenkort mag ik dit ook weer doen op de toeristenmarkt. Want hier houden ze van circus, en circusmensen zoals ik. Ik wens jullie een fijne Koningsdag met veel beweging toe.