De discussie rond wilde circusdieren, die de laatste jaren is aangezwengeld door dierenactivisten en hun betaalde social media leger, heeft de populariteit van alle circussen een beetje laten dalen. Of er nu wilde circusdieren bij deze circussen hoorden of niet. Om het grof te zeggen zat deze branche min of meer in het verdomhoekje.
Toch worden kinderen al van kleins af aan vertrouwd gemaakt met circus en dieren in een hele serie kinderprogramma’s die niet van de buis te timmeren zijn. Vanaf 1 jaar is het al fantastisch om het Vlaamse tv programma Bumba mee te maken, een compleet circus met nijlpaarden, aangeklede apen, olifanten, beren enz. Er wordt naar hartenlust gedanst, de dieren doen kunstjes, kortom, circusliefde wordt al vroeg bijgebracht. Een tweede programma dat razend populair is, is Ernst Bobby en de rest, ook hier zie je opnames bij een circus. Om dan maar te besluiten bij het succesvolle theaterprogramma van dit moment, met brandweerman Sam.
In Theater De Spiegel in Zwolle is woensdag 17 en donderdag 18 augustus de familiemusical ‘Brandweer Sam redt het circus’ over Brandweerman Sam te zien.
Het toneelstuk gaat over een circusdirecteur die zijn voorstelling heeft voorbereid en de ondeugende Norbert Puk die de boel in de war schopt. Sam helpt de circusdirecteur met zijn vrienden en trouwe brandweerwagen Jupiter. Het is een voorstelling met humor, dans en muziek en geschikt voor het hele gezin. Wie het leuk vindt, mag van Sam als brandweerman of circusartiest verkleed naar De Spiegel komen. Na afloop staan brandweerman Sam en zijn vrienden in de foyer voor een meet & greet. Brandweerman Sam redt het circus is op woensdag om 14.00 en 16.00 uur te zien en op donderdag om 11.00 uur. Kaarten zijn vanaf 12 euro verkrijgbaar via 0900-1435 of op www.zwolsetheaters.nl.
En last but not least, de Hollands Got Talentshows, of andere landen met Got Talent. Je ziet regelmatig Gordon zijn mond finaal openvallen bij acts die de reguliere circusbezoeker constant ziet. Mensen die nooit naar het circus gaan, hangen wel iedere vrijdag aan de buis gekluisterd om daar de circusacts te zien die ze in hun eigen dorp overslaan en realiseren zich niet dat het hedendaagse circus ook al die schitterende acts laat zien. Misschien kunnen de circussen in Nederland daar eens op zinspelen, om zo het publiek weer nieuwsgierig te krijgen. Het tij kan keren, zoals het decennia geleden is gekeerd voor de bioscopen. Misschien gezamenlijk meer ondernemen?