Circus in Australië, branden en overstromingen.

Het  circus in Australië heeft te maken met de meest uitdagende tijden sinds de grote recessie. Tournees werden in de afgelopen 12 maanden beïnvloed door droogte. Droge en stoffige terreinen brachten veel schade toe aan lichtinstallaties en andere apparatuur die bij alle shows steeds onmisbaar is.

Daarna kwamen de bosbranden die groter waren dan alle bosbranden in het verleden. Van november tot maart gingen deze door alle Staten. Het zwaarst getroffen zijn de Oostelijke kuststaten en Victoria. Dat zijn uitgerekend de Staten waar de meeste circussen reizen. Na de bosbranden kwamen vrijwel meteen zware overstromingen, waar ook weer alle Staten en circussen door werden geraakt.

Hudson’s Circus heeft na de bosbranden, de overstromingen en de corona beperkingen alle bedrijvigheid op 1 maart beëindigd. De directeur, Shane Lennon hoopt ooit nog eens op reis te gaan. Maar nu is het circus officieel gesloten en niet in afwachting om de tournee te hervatten. Om lopende rekeningen te betalen heeft Shane Lennon een van de tenten en enkele dieren verkocht. Dit is een zeer treurige situatie. In de ware geest van het circus kwam het circus daar waar de burgers hulp nodig hadden. Door de bosbranden waren veel gebieden verstoken van elektriciteit. Soms wel meerdere maanden. Stardust Circus stelde hun generatoren en personeel beschikbaar zodat dakloos geworden inwoners eten konden koken. Meerdere circussen boden aan mensen ook aan om hun dieren tijdelijk op de vangen, zodat ze hun hekken veilig konden herstellen of even goede verzorging voor hun dieren konden krijgen. Hudson’s Circus stelde een vrachtwagen met personeel beschikbaar om hulpgoederen in New South Wales te bezorgen. Jasmine Straga (Founding Director Australian Circus Festival) heeft 4 weken lang als vrijwilliger een veldkeuken gerund om 80 brandweerlieden en militairen van voedsel te voorzien.

– Swoop Circus hielp shows en circus workshops bij de stranden om fondsen te werven voor de brandbestrijding.

– Burton’s Circus stond van elk verkocht kaartje $10 af voor de brandbestrijding.

– Infamous Cabaret gaf alle brandweerlieden gratis toegang tot hun show.

– Webers Circus doneerde een deel van de omzet aan de brandbestrijding.

Tekst: Jasmine Straga;  Founding Director  Australian Circus Festival

Vertaling: Met dank aan Ron Mikkenie