Dit jaar reeds voor de 9e keer werd dit circus in Sneek, Akkrum en Leeuwarden gepresenteerd. De bezoekers werden ontvangen in de sfeervol gedecoreerde foyertent waarin zich kaartcontrole, catering, souvenirstand en pannenkoekenrestaurant bevonden.
Tekst Arnold Balk, foto’s Facebook Sander & Friends, Facebook Duo Triali en foto Arnold en Sander Henk Bootsma. 

De meeste aan deze show meewerkende artiesten hadden al eerder bij Sander gewerkt: Rein de Kok (Cirque Platzak), Dave de Ruiter (o.a. bij Magic Circus), Anders Jensen & Kira Paas (o.a. Hanson Wintercircus). Nieuw was de jeugdige Maria Baindurashvili (dochter van het Duo Triali o.a. bekend van Circus Althoff), die hier haar circusdebuut maakte.

De cast van Sander&Friends

Sander wordt buiten de artiesten gesteund door een equipe helpende handen voor promotie, op- en afbouw, catering, publieksontvangst, financiën en techniek. Met Kerst regelt broer Jeroen alle technische zaken en zus Margriet de kaartverkoop. Theatertechnicus Bram is dagen bezig met programmering van de uitgebreide licht- en geluidsapparatuur. Alles wordt uiterst professioneel aangepakt. De marketing wordt uitbesteed aan online marketeers en een persbureau. Zo heeft Sander de handen vrij voor de show die elk jaar het publiek verrast door originaliteit en het hoge niveau van de gast-artiesten.

Kira en Anders, foto Facebook duo Triali

Sander opende het programma met de introductie van de impresario Rein die speciaal voor hem 2018 artiesten zou regelen. Dat was volgens de licht chaotische Rein gelukt en er werd gestart met een openingsparade waarbij alle artiesten zich zouden presenteren! Bij artiest nummer 6 kwam de grote parade tot zijn einde….. Rein beloofde dat alles goed zou komen en de show gewoon kon starten….. Gedurende de hele show probeerde Rein de 2018 artiesten te verzamelen hetgeen tot chaotische en komische situaties leidde. Zo wist hij het wat sneue verkoopstertje van de lampjes Maria te strikken voor een dansje….. uiteindelijk ontpopte zij zich tot trapeze artieste. Ook probeerde hij het gemis van artiesten op te vangen door zelf te gaan goochelen, daarbij uiteraard op komische wijze tegengewerkt door Clown Sander, te balanceren op de rola rola en natuurlijk zijn bekende act op het slappe koord.

Anders en Kira Chinese Mast

Verder zagen wij als onderdeel van de 2018 artiesten optredens van:

De hondjes van David Valentino

David Valentino met zijn ballonnenact en in een speelse act met 7 vrolijke honden welke de bezoekers deed lachen en vertederde! Maria is met haar 17 jaar een super talent aan de danstrapeze. Speciaal voor deze productie had ze de act ingestudeerd op het nummer ” Christmas Lights” van Coldplay dat bij menig bezoeker voor ontroering zorgde. Een perfecte keuze!

Debuut van de 17-jarige Maria 
Baindurashvili 

Kira Paas (Duitsland) is met haar innemende persoonlijkheid een unieke artieste met een prachtige act aan de Hammock. Samen met haar partner Anders(Denemarken) heeft ze een ludieke acrobatiekact waarbij de bretels van Anders zijn verwerkt in de oefeningen.

Laatste twee shows in Leeuwarden! Wat een feest!

Geplaatst door Circus Salto op Zaterdag 5 januari 2019

Sander kreeg ook een koffertje waarin een kofferartiest zat, de nieuwe buikspreekpop Walter  waarmee Sander een nieuwe act had ingestudeerd welke goed aansloeg bij jong en oud. Ondersteund door een orkestje bestaande uit de overige artiesten die allen een instrument bespeelden. Samen met de bezoekers zongen ze “Hallo Allemaal”. Jawel zie de link luizenmoeder…vlooien.

Hein de Kok met zijn slappe koord

Beloofd is beloofd en na wat stress en een pauze om na te denken had Rein de oplossing. De 2018 artiesten kon hij makkelijk verzamelen….. hij hoefde alleen maar tussen het publiek te zoeken naar artiesten….. Pas later werd het duidelijk dat hij vlooien aan het verzamelen was. Dat deed hij kruipend tussen en over het publiek heen om de in een spot verlichtte vlooien te pakken. Soms lukte het en soms niet, zoals de laatste vlo die naar boven in de nok van de tent wipte.

Gelukkig waren daar Anders en Kira met de Chinese Mast. Na een bijzondere act pakten zij de laatste vlo en waren de 2018 artiesten compleet. Er kon gefeest worden in een sprankelende finale in Kerstsfeer, waarbij het publiek de artiesten beloonde met een staande ovatie!

De kinderen werden uitgenodigd na afloop bij Rein zijn vlooientheatertje tekomen kijken waar hij de vlooien o.a. liet éénwielfietsen, autorijden en een kanon afschieten. Er vormde zich na de voorstelling een lange rij kijkers.

Sander nam intussen bij de uitgang afscheid van zijn gasten en er was gelegenheid voor de kinderen om met hem op de foto te gaan. Ook kreeg hij tekeningen en cadeaus. Clown Sander is voor veel kinderen een grote vriend. De show duurde 2 uren inclusief een kwartier pauze en werd druk bezocht door gezinnen uit voornamelijk de noordelijke provincies. Kerstcircus Sander & Friends is uitgegroeid tot dé Kerstcircus voorstelling van het Noorden.

Een trotse pa Arnold en zijn zoon Sander

Arnold Balk