Ik heb nooit gedacht dat ik iets gemeen zou hebben met Rutte, maar nu blijkt dat dus wel zo te zijn. Namelijk de datum 2 augustus. Voor mij is het 2 augustus precies 20 jaar geleden dat ik door Maurice Veldkamp werd ingehuurd om zijn persvrouw te worden. En voor Rutte is het 2 augustus de datum dat hij de langst zittende premier is van Nederland. Maar het is nog niet zover, nog een week.
Maurice Veldkamp leerde ik kennen als Renato Royal van zijn Circus Royal (zullen de teutjes blij mee zijn geweest). Het jaar daarop stelde hij zich voor als de schoonzoon van Bart de Vrind van Bavaria. Hij stond met zijn Magic Circus bij ons op het plein bij het Winkelcentrum de Hoftuin in Rijnsburg.
Indertijd, 30 jaar geleden was ik de enige redactiemedewerkster van Omroep Rijnsburg die in de studio zelfstandig alle knoppen van de techniek kon bedienen. Omdat Maurice een voorstelling had op de tijd dat wij uitzonden (19.00 uur) nam ik hem overdag mee naar de studio onder de bibliotheek, ik haalde hem op in een indrukwekkende enorme witte mercedes, een oudje, maar met elan, je snapt het wel. Zo’n auto kan indruk maken.

Dramaverhaal
Onderweg verzonnen we een mooi dramaverhaal over het circus, dat in komkommertijd zelfs de voorpagina haalde van onze regionale krant en mijn naam als journalist was voorgoed gemaakt voor Maurice. Zowel Maurice als ik hadden een onbegrensde fantasie die weinig met feiten te maken had. Indertijd was het modelletje underdog nog populair. Vanaf dat moment maakte ik ieder jaar een mooi verhaal over het Magic Circus voor de lokale krant waar ik inmiddels hoofdredacteur van was.

Zoals een verhaal over Jofri bijvoorbeeld die op zijn 15e al 30 verschillende instrumenten bespeelde, niet alles even goed, zoals clown Sem nu denk ik (die laatste wordt nog wel eens wat). Jofri kletste toen nog de oren van je hoofd ;o)). Deze foto is van iets eerder, maar ik herinnerde me deze kantinewagen die toen meereisde met het Magic Circus met oom Wil, de broer van Robbie Soeurt als ik het goed heb en de schoonvader van Dicky Kilian en vader van DavyDavy. Ik kan nog gecorrigeerd worden, bedankt Kladza.

Mijn entree in de circuswereld
Ruim twintig jaar geleden belde Maurice Veldkamp mij op om weer nieuw verhaal in de krant voor te bereiden. Op dat moment (49) zat ik ernstig in de lappenmand met een ver gevorderde vorm van aderverkalking en een vette burn-out. Indertijd nog niet zo erkend als een ziekte. Ik legde uit dat ik deels afgekeurd was en dat niemand mij wilde aannemen als ik aankwam met mijn rolstoel bij een sollicitatie en mijn leeftijd, ik was afgeschreven en “onbruikbaar”. Dan denken de mensen dat je ook meteen verstandelijk beperkt bent. Pure ellende dus als werkloze en afgekeurde moeder van vier opgroeiende puberkids, maar wel een goed stel hersens.
Maurice had een mooi voorstel voor mij. Hij wilde wel dat ik voor hem de pr ging doen, als ik een eigen bedrijf had, dan zou hij mijn eerste klant worden. Je snapt dat ik met dit voorstel de volgende dag bij de Kamer van Koophandel stond in Lisse om me in te schrijven als bedrijf, dat was dus 2 augustus 2002. Het Magic Circus werd mijn eerste klant en ik had een tekstbureau. Naast het Belgische circus Bavaria kende ik alleen het Magic Circus, dus ik had ook het idee dat dit het enige circus in Nederland was. Wist ik veel. Die stap in de circuswereld bracht me een compleet nieuw leven, dynamisch, meetellend, weer in de maatschappij.. Maurice, je weet niet wat je voor me hebt betekend (weer Chineesje verdiend ;o))). Het leven bestaat uit kansen en ik ben iemand die kansen pakt en ziet.

Circus Althoff
Ik werkte al enige weken voor het Magic Circus toen Maurice een probleem met me deelde. Hij stond in over een maand in Den Haag Leidschenveen en slechts 3 weken eerder stond daar dan ook het hele grote en indrukwekkende Circus Althoff, van Alberto. O verrek… zijn er twee circussen in Nederland?
Maurice vroeg me om in een sexy mantelpakje naar de supermarkt te gaan om een voorstelling te verkopen, voor wènug en ik dacht dat het zo hoorde, ging er onbevangen en zonder twijfel heen, want zo gaat dat blijkbaar in de circuswereld. In de supermarkt werkte een typje Sjonnie met gouwe ketting, een onmiskenbare Hagenees, die binnen vijf minuten akkoord ging met mijn voorstel voor een voorstelling. Beginnersgeluk! Niet zo moeilijk, hij zou wel ff de cocacola company benaderen met een voorstel voor een aanbieding, het zou hem bijna niks kosten. En in de voorstelling kreeg een kar met boodschappen de hoofdrol. Al lang voor Circus Althoff kwam had de hele wijk het over het Magic Circus, die met deze actie het gras voor de voeten van het hele grote circus Althoff had weggemaaid. Tja, dan had ie maar een slimme pr mevrouw moeten inhuren toch?

De bordenact stunt
Volgende probleem voor Maurice was dat er haast nooit meer een bonnetje in de krant werd gezet, dat kostte tegenwoordig advertentiegeld. In hetzelfde deprimerende gesprek, wat toen nog gevoerd werd via een telefooncel van Maurice naar mijn huistelefoon, vertelde hij me dat Clown DavyDavy (Willy Soeurt) en Jofri (Patrick Boekschoten) een hilarische bordenact hadden met echte aardewerk borden. Ze maakten er zo’n zootje van dat er zeker 10 aardewerkborden per voorstelling kapot gingen en die moesten wel weer worden aangekocht, allemaal extra kosten, hoe moest dat nu??? Twee keer min is 1 x plus bij Gera en zo gaat dat meestal bij mij. Ik schreef in een wervend krantenartikel dat oude borden die niet meer werden gebruikt in de keuken een euro waard waren en dat iedereen die een bord inleverde bij de kassa een euro korting kreeg. Bovendien zou hun eigen oude soepbord of dinerbord de hoofdrol kunnen spelen in de circusvoorstelling. Gevolg was dat drommen bezoekers zich melden aan de kassa met stapels borden in de hoop op een hoofdrol (kon niet, want een soort eksteroogrondje moest eronder gelijmd worden en eerst een dag drogen). Het is al 20 jaar geleden maar het schijnt dat er ergens in een circusmagazijn in Amsterdam nog torenhoge stapels oude borden liggen ;o) voor als er ooit nog weer eens zo’n bordenact zou komen.

20 jaar geschiedenis
Ben je nog steeds aan het lezen? Nou dan kan ik wel verklappen dat ik inmiddels een boek zou kunnen schrijven over mijn pr werk bij Magic Circus, Circus Bavaria, Circus Althoff en Renaissance, niet te vergeten Circusweb waar ik samen met Sjaak van den Heuvel en met Ricardo aan begon in november 2003, vervolgens nog wat andere circussen geholpen, inmiddels ook met bouwen van websites. Nu 20 jaar later ben ik nog steeds zeer inventief als pr medewerker voor Duursma met 4 kerstcircussen, 1 rondreizend circus Hollandia vanaf september en een Brabants Winterfestijn. En opnieuw na 3 jaar pauze weer volledig redacteur Circusweb. 13 februari word ik 70 en nog steeds 100% actief voor de circuswereld, maar er is meer.

Beweegjebrein.nl 
Circus heeft me veel gebracht, mijn bedrijf De Leeuw Circusevents, de ontdekking van de magie van circuskunsten voor problemen met bedrijven, het opzetten van mijn eigen Alzheimerinbeweging Stichting na 10 jaar circuskunsten met deze doelgroep, mijn studies op het gebied van hersenproblemen met o.a. Braingym 1 tm 3, het schrijven van mijn boek, diploma HBO Neuropsychologie, eind december gediplomeerd als trainster cognitieve fitness en ga zo maar door, van het een komt het ander. Er zit zoveel meer in circus en circuskunsten dan dat mensen beseffen, circus is al meer dan 250 jaar dé manier om bewegingskunsten te showen, voor mij zijn die bewegingskunsten de sleutel voor een fitter brein. Daar wil ik nog lang mee doorgaan, met lezingen, workshops enz. De circuswereld weet ondertussen dat pr geen ondergeschoven kindje meer is, maar dat storytelling, waar ik ooit mee begonnen ben, dé kunst is om promotie te maken voor je circus. De circuswereld snakt naar journalisten die hun eigen weg zoeken in een dynamische wereld met veel leuke uitdagingen, een circuswereld die op het punt staat weer helemaal hot te worden. Dank voor het lezen! Wil je ervoor zorgen dat Circusweb blijft bestaan en ook in de toekomst kan zorgen voor mensen die als journalist op Circusweb een boterham willen gaan verdienen, dan is het nu tijd om te klikken op onze donatiepagina. Niet voor mezelf, maar voor de toekomst van Circusweb. https://circusweb.nl/word-donateur-van-circusweb/